galéria megtekintése

Töröcskei marad

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

Felelősnek tartja, de felelősségre nem vonja a kormány Töröcskei Istvánt a Széchenyi Bank csődjéért. A sokmilliárdos állami vagyonvesztés ellenére nem váltják le az Orbán Viktor bizalmasaként számon tartott szakembert az Államadósság Kezelő Központ éléről.

A kormány jogszabályba foglalta ugyan Töröcskei István felelősségét a Széchenyi Bank csődjéért, a személye iránti bizalom nem ingott meg, tovább irányíthatja az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK).

Bár még egy hónappal ezelőtt a Széchenyi Bank engedélyének visszavonása, végelszámolásának elindítása után felajánlotta lemondását az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), annak elfogadásáról mostanáig nem született döntés – derült ki az NGM lapunk megkeresésére küldött válaszából.

A tárca elégedett is a munkájával: az adósságkezelő „az ország érdekeit, a finanszírozás biztonságát szem előtt tartva megbízhatóan működik, jó nemzetközi hírnévnek örvend. Töröcskei István ÁKK-vezetői tevékenysége nincs közvetlen kapcsolatban a Széchenyi Bank helyzetével” – fogalmaztak a minisztériumnál.

 

A Széchenyi Bank csődje több milliárd forintos vagyonvesztést jelent az állam számára. Az állam 2013-ban szerzett 49 százalékos tulajdonrészt a pénzintézetben hárommilliárd forintos tőkeemeléssel, míg a károsult betétesek kárenyhítésére tavaly decemberben további 3,7 milliárd forint kifizetését hagyták jóvá.

Töröcskei története meglehetősen zavaros
Töröcskei története meglehetősen zavaros
Teknős Miklós / Népszabadság

Az elmúlt hetekben többször is megkérdeztük a szaktárcát: ki a felelős azért, hogy az állam olyan bankban szerzett tulajdonrészt, amelynek a működése a pénzügyi felügyelet szerint már akkor több tekintetben nem felelt meg az előírásoknak? Indít-e a kormány vizsgálatot, tervez-e felelősségre vonást az államot ért jelentős vagyoni kár miatt?

Az NGM nemleges válasza szó szerint így hangzik: „A Széchenyi Bank igazgatóságában az állam által delegált képviselők rendszeresen az érvényes jogszabályokban rögzített prudenciális és egyéb jogszabályi előírások szigorú betartása mellett érveltek, illetve tettek kezdeményező lépéseket. Az állam kisebbségben lévő képviselői minden esetben törekedtek a hitelintézeti jogszabályokban rögzítetteknek érvényt szerezni. A kisebbségi tulajdonos szerepének ugyanakkor korlátai is vannak.”

A napokban letelt az a húsz munkanap, amely alatt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) be kellett fejeznie a Széchenyi Bank betéteseinek kártalanítását. A folyamat már hamarabb lezárult, a kifizetések az ünnepek alatt is folytak annak érdekében, hogy a károsultak mielőbb hozzájussanak a pénzükhöz.

Aki megkaphatta (nem volt vita sem a betétes személyéről, sem a neki járó összegről), az már megkapta a neki járó összeget, vagy csak rajta múlik, mikor veszi fel – mondta kérdésünkre Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. Az alap korábbi tájékoztatása szerint a kártalanítás 1138 ügyfél összesen 21,4 milliárd forint betétjét érintette, ebből az OBA 13,9milliárd forintot fizetett ki. A betétbiztosítás százezer eurónak megfelelő összegig jár, ez az akkori árfolyam alapján 30,7 millió forint.

A Széchenyi Banknak 107 olyan betétese volt, aki ennél nagyobb összeget tartott a hitelintézetben, a kormány pedig vállalta, hogy kifizeti a nekik járó 7,5 milliárd forintból a tulajdoni hányadának megfelelő részt, mintegy 3,7 milliárd forintot. (Az indoklás szerint azért, hogy fenntartsa az állami tulajdonú hitelintézetek iránti bizalmat.) Az erről szóló, december 19-én megjelent kormányhatározat szerint a kabinet megvizsgálta a Széchenyi Bank engedélyének visszavonásával és végelszámolásának elrendelésével kialakult helyzetet, és megállapította, hogy ahhoz a pénzintézetet ténylegesen irányító többségi tulajdonos tevékenysége vezetett, és amelyért a felelősséget is neki kell viselnie. Ez a többségi tulajdonos nem más, mint Töröcskei István, egészen pontosan az érdekeltségébe tartozó T & T Zrt. Töröcskei Istvánt lapzártáig nem értük el.

Mentik a milliárdosokat

A Napi.hu szerint a Széchenyi Bank ügyfelei között négy olyan van, akik több mint egymilliárd forintot tartottak a pénzintézetnél. A kormányzati szerepvállalásnak köszönhetően ők mintegy kétmilliárd forintos „kárenyhítésben” részesülnek, e nélkül fejenként csak 30,7 millióra számíthattak volna. Az Országos Betétbiztosítási Alap korábbi közlése szerint a legnagyobb értékhatáron felüli betét 826 millió forint, ám a cikk ezt az ellentmondást nem oldja fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.