Lemondott Töröcskei István

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a kormany.hu szerint részben a Széchenyi Banknál történtek miatt távozik.

Lemondott Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára nem sokkal ezelőtt a kormany.hu-nak adott nyilatkozatában rejtette el az információt, miszerint az ÁKK főnöke részben a (rész)tulajdonában álló Széchenyi Bank gazdálkodása miatt beadta a lemondását.

Töröcskei (jobbra) Borbély László Andrással, az ÁKK vezérigazgató-helyettesével egy tavalyi felvételen
M. Schmidt János / Népszabadság

Bár Töröcskei a bank irányításában nem vett részt, annak gazdálkodását rendkívül sok kritika érte. A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-ben 49 százalékban tulajdonos az állam, míg 51 százaléknyi részvénypakett Töröcskei István nevéhez kötődik. A Bankba tavaly szállt be a magyar állam, hárommilliárdos tőkeemeléssel szerezte meg a 49 százalékot. Azóta jelentősen növelték a hitelállományukat, amely az utolsó adatok szerint egy év alatt húszmilliárd forinttal növekedett.

A Széchenyinek 1600 betétes ügyfele van, mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban mindössze mintegy 1,4 ezreléknyi.

A betéteseket húsz munkanapon belül kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), legfeljebb 30,7 millió forint erejéig. Az MNB korábban a banknál lefolytatott vizsgálatai során súlyos szabálytalanságokat tárt fel, majd a bank vezetése az ezek nyomán kiadott felügyeleti határozatokat is durván megsértette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.