Többet költünk nyaralásra

A Budapest Bank felmérése szerint a családok a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén 151 ezer forintot költhetnek nyaralásra.
Nyaralásra idén 30 ezer forinttal többet fordítanak a magyar családok, és ebben a szezonban 8 napról átlagosan 9 napra emelkedett az üdülésre szánt idő az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Budapest Bank reprezentatív felméréséből. A magyar lakosságnak továbbra is mintegy 48 százaléka nyaral idén, jellemzően júliusban vagy augusztusban. A Balaton és más belföldi célpontok népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt - olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A Budapest Bank felmérése szerint a nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén elérheti a 151 ezer forintot is. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 000 forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 000 forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, valamint 23 százalék. A válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzéből fedezi a nyaralást, 6 százalékuk azonban kölcsönből finanszírozza az üdülés kiadásait, akiknek 4 százaléka rokonoktól, ismerősöktől kér pénzt, 2 százalékuk viszont gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien hitelkártya-keretüket növelik meg - közölte a bank.

Az otthonról vitt készpénz dominanciája továbbra is érezhető, azonban a bankkártyás fizetés is egyre inkább teret nyer, ugyanis az arányuk a tavalyi 17 százalékról idén 20 százalékra emelkedett - tették hozzá. Arról is beszámoltak, hogy a bankkártya-használók közül tízből négyen már a gyors érintés nélküli - Paypass vagy Paywaves - fizetést választják, de főként egyelőre belföldön. A felmérésből kiderült, hogy a külföldön nyaraló válaszadók felkészülten indulnak útnak: 85 százalékuk tisztában van a célország fizetőeszközének árfolyamával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.