Többet költünk, mint becsülték

Megszépült a múlt, avagy a dohányboltok immár hivatalos és pontos forgalmi adatai tavaly júliusig visszamenőleg írták át a hazai kiskereskedelem statisztikáját, amely utólag 1,3-2,4 százalékkal lett magasabb minden egyes hónapban, mint a csak becsült dohányforgalmi adatokkal számoló előző – áll a KSH legfrissebb Statisztikai Tükör kiadványában.

Tavaly júliusig visszamenőleg módosította a kiskereskedelmi forgalom statisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miután azóta van kifehéredett, vagyis pontos forgalmi adat a dohánykereskedelemről a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. révén. A ma megjelentetett, 2014 februárjára vonatkozó második becslés 6,7 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedésről szól, szemben az előző becslés 4,3 százalékos növekedési értékével.

Tavaly februárhoz képest idén februárban 8,2 százalékkal nőtt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene. Mindeközben 4,7 százalékkal növelték forgalmukat a nem élelmiszer kiskereskedők, és 6,4 százalékkal ugrott meg az üzemanyag-kiskereskedelem nagyságrendje.

A kiskereskedelmi forgalom fele (49,9 százaléka) az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben realizálódik, csak egyharmada (32,2 százaléka) a nem élelmiszert árusító üzletekben, és 17,9 százaléka az üzemanyagtöltő állomásokon.

Az iparcikkeladások 12,3 százalékkal, a textil-, ruházaticikk- és lábbeli-kereskedelem 9 százalékkal, a műszaki cikkeké 8,4 százalékkal nőtt. Tovább tudták növelni forgalmukat a használtcikk-kereskedők is, februárban összességében 3,8 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.