Többen újra cukorgyárról álmodoznak

Több településen is azon gondolkodnak, hogy a elmúlt évek sorozatos bezárása után cukorgyárat építenének. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a tervek reálisak lehetnek, ám a kormány érdemben csak a termelési kvóta megszűnése után dönthet az elképzelések támogathatóságáról – írja a Magyar Nemzet mai száma.

Számos fejlesztési javaslat érkezett cukorgyárak létesítésére a Földművelésügyi Minisztériumhoz a közelmúltban. Ezek között az abádszalóki zöldmezős beruházási tervről is tudomást szerzett a tárca – közölte megkeresésünkre a minisztérium. Kovács Mihály, a település polgármestere arról számolt be, hogy léteznek az elképzelések az építésre. Ezeknek szerinte az adhat alapot, hogy a térségben korábban sokan foglalkoztak cukorrépa- termesztéssel. A vasútállomás közelében épülhetne meg a cukorgyár, mintegy 80-100 milliárd forintos fejlesztéssel. Az alapanyagot jelentő cukorrépát nyolcezer hektáron termesztenék.

Magyarország 105,4 ezer tonna cukorkvótáját – ennél a mennyiségnél az uniós szabályok szerint nem állíthatunk elő többet – az egyetlen jelenleg működő cukorgyár teljes mértékben kihasználja. Ennek ismeretében a hazai gyártási kapacitás bővítésére, illetve új gyár beindítására reális esély a kvótarendszer megszűnés után, 2017 októbere után van.

E mellett a termőterület közelsége sem elhanyagolható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.