Több ezres elbocsátástól tartanak a GE szakszervezetei

A General Electric átalakítaná egyes cégei társasági formáját és létszámleépítésre készül - állítják a szakszervezetek. A cég az átszervezést elismeri.

A General Electric Hungary a cégnél működő szakszervezetek információja szerint az eddig zártkörű részvénytársaságként működő céget kft.-vé alakítaná át, és ezzel párhuzamosan drasztikus mértékű létszám- és termeléscsökkentés következik. A társasági forma változásának hírét a GE megerősítette.

A Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Hederics István csütörtökön az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek úgy tudják, hogy a cégvezetés a zrt.-t a jövőben korlátolt felelősségű társaságként működteti, és arról is értesültek, hogy a GE jelentősen csökkentené a magyarországi termelést, ezzel együtt a foglalkoztatottak számát is.

Hederics István hozzátette, hogy a tervezett lépések miatt a szakszervezetek levélben fordultak a vezetéshez, és tárgyalásokat kezdeményeztek annak érdekében, hogy minél több munkahelyet sikerüljön megtartani, az elbocsátandó dolgozók pedig a legméltányosabb körülmények között tudjanak távozni.

Kalocsai Kinga, a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletágának kommunikációs igazgatója az MTI-nek kifejtette: a gazdasági helyzet és a jogi szabályozás is változik, amelynek hatását egyelőre nem látják előre. Ismert már, hogy az európai uniós szabályozás értelmében szeptemberben megszűnik a 80 wattosnál nagyobb teljesítményű izzólámpák árusítása, majd fokozatosan valamennyi hagyományos típust kivonják a forgalomból. Ezzel együtt az energiatakarékos izzók vásárlása bővülhet, de hogy azon belül milyen fajtáké, azt majd a vásárlók döntik el. Hozzátette, hogy nincs szó a termelés visszafogásáról, de nyilván a megrendeléseknek megfelelően készülnek a termékeik.

A kommunikációs vezető úgy fogalmazott: jelenleg aggodalom a szakszervezetek részéről, hogy esetleg több ezer magyarországi munkahely forog veszélyben. Az érdekvédőkkel hivatalos és informális csatornákon folyamatos az egyeztetés - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy változik-e a cég működési formája, Kalocsai Kinga megerősítette, hogy valóban egyszerűsítik a cég ügyviteli formáját, amit a cég működési és döntéshozatali folyamatainak felgyorsításával magyarázott.

Indoklása szerint a GE Magyarországon igen szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik a gyártástól, a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységen át a nemzetközi pénzügyi befektetésekig. Jelentős lépésként értékelte, hogy a gazdasági társaság egyszerűbb cégformát választ, így a jövőben a GE Hungary kft.-ként működik.
Úgy fogalmazott, hogy ez a lépés nincs összefüggésben a foglalkoztatással, az átalakulás során a cég tevékenységi köre nem változik.

A GE márciusi, a négynapos munkahétre történő átállással kapcsolatban adott tájékoztatása szerint a társaság Magyarországon különböző üzletágaiban összesen 14.500 munkavállalót foglalkoztat. Ezen belül a Consumer Ú Industrial budapesti regionális központjában, nyolc gyárában (a két budapesti mellett, Vác, Ózd, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kisvárda) és európai technológiai központjában 9500 dolgozót alkalmaz.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.