galéria megtekintése

Több száz postahivatalnak lehet vége

18 komment

Munkatársunktól

Ötmilliárd forintot kellene költeni a legkisebb településeken található romos állapotú postahivatalok felújítására, ám ezt a pénzt lehetőség szerint inkább a szolgáltatások fejlesztésére fordítja az állami postacég – indokolta Szarka Zsolt vezérigazgató, hogy miért kívánják ezeken a helyeken kiszervezni a postai szolgáltatásokat.

Jelenleg is zajlik az a felmérés, amely megmutatja, hogy a tízezer lakosánál kisebb településeken végezheti-e ezt a munkát például egy takarékszövetkezeti fiók.

Szarka Zsolt (jobbra) szerint a pénzt inkább fejlesztésekre költenék
Szarka Zsolt (jobbra) szerint a pénzt inkább fejlesztésekre költenék
Koncz György / Népszabadság

Összesen 121 olyan egysége van a cégnek, ahol napi öt ajánlott levelet sem adnak fel, 412 postán pedig hetente átlagosan mindössze egy csomagot indítanak útnak. Az ilyen hivatalokban egy hónap alatt alig pár száz csekket adnak fel az ott élők, s sok közülük még mindig offline működik, azaz nincs bekapcsolva a Magyar Posta informatikai rendszerébe. Emiatt ­például a szokásosnál lassabban teljesül egy csekkbefizetés. 300-500 olyan helyet becsülnek az állami postáscég szakemberei, ahol jó megoldás a Takarékszövetkezetek fiókjaiba telepíteni a postai szolgáltatásokat.

 

Hogy a Takarékszövetkezetek mennyi pénzt kapnak a munka elvégzéséért, azt még nem tudják, ám Szarka Zsolt úgy véli: az első ilyen pont már 2016 negyedik negyedévében megnyílhat. Né­meth ­Lászlóné, a Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára szerint arra törekednek, hogy a megszűnő posták hivatali dolgozói – a kézbesítőket ez az átszervezés kevéssé érinti – a Takarékszövetkezeteknél találjanak munkát, de meg kell nézni, hogy a tudásukra szükség van-e. Személy szerint azt gondolja, hogy igen.

Hasonló postai racionalizálásnak 2002 és 2010 között is nekiveselkedett az állami cég akkori vezetése, ám a politikai és a lakossági ellenálláson végül az akkori tervek megbuktak. Igaz, a mobil postai rendszer tovább élt, és az akkori szándék hívta életre a Posta Partner programot, amelynek kereté­ben például ma is igénybe lehet venni postai szolgáltatásokat egyes kis boltokban.

Ami a postai szakszervezetek által felvetett bérfeszültséget illeti, Szarka Zsolt közölte: csütörtök délután egyeztettek az érdekvédelemmel. Állítása szerint sikerült bemutatniuk, hogy a tömörülések által sérelmezett vezetői béremelések megalapozottak, amit ők megértettek. A cég ugyanakkor kategorikusan visszautasítja egyes érdekképviseletek azon állítását, hogy a posta megsértette a bérmegállapodást, már csak azért sem, mert ennek pontjai szerint a vezetésnek joga van egyedi bérfejlesztéseket végrehajtani.

A vezérigazgató grafikonon mutatta be, hogy a cégnél 2012–2016 között 35 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre az 500 ezer alatti fizetési kategóriában. Ebben a hónapban újra napirendre kerül a kérdés, s mivel a cég pénzügyi eredményei minden valószínűség szerint lehetővé teszik, megvizsgálják az évközi béremelési lehetőségeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.