Tízezres leépítés az Alcatel-Lucentnél

Tízezer fővel csökkenti dolgozói számát az Alcatel-Lucent. A francia-amerikai távközlési hálózatépítő óriás globálisan tizenötezer álláshelyet számol fel 2015-ig, de ötezer újat is teremt azokban az országokban, ahol kedvezőek a növekedési kilátások.

A jelenleg hetvenezer főt foglalkoztató Alcatel-Lucent számára nem sok babér termett a két névadó 2006-ban történt fúziója óta. A vállalat azóta horgonyoz a veszteségzónában, ahonnan újabb és újabb hatékonyságnövelő programok meghirdetésével próbál kievickélni.

Ezek közül a legújabbat az idén frissen kinevezett vezérigazgató, Michel Combes dolgozta ki. Ezúttal tízezer főtől válnak meg, közte kilencszáz francia dolgozótól. A cél: egymilliárd euróval csökkenteni a működési kiadásokat – írja a Financial Times.

A legtöbb dolgozót, 4100-at az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet felölelő régióból küldik el. Ázsiában 3800, Amerikában 2100 álláshelyet számolnak fel. Ez nem lesz egyszerű, ugyanis a francia szakszervezetek hevesen ellenzik a Rennes-i és Toulouse-i egységeknél tervezett leépítéseket, s elégedetlenségüknek – helyi lapértesülések szerint - hangot is adnak majd.

Combes szavai, miszerint nehéz döntést kellett meghozniuk a részvényesek és a vállalat fejlődése érdekében, nyilván kevéssé hatja meg a munkahelyük elvesztése miatt nehéz helyzetbe kerülő dolgozókat. Az átalakításokról egyeztetni fognak velük és képviselőikkel - ígérte a vezérigazgató, aki hétfőn találkozott a szocialista kormány digitális infrastruktúráért felelős miniszterével, Fleur Pellerinnel és tájékoztatta a cég talpra állítására tett – vélhetően utolsó – kísérletről.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy két évvel ezelőtt a Nokia Siemens Network 17 ezer fős leépítéssel indították el hasonló céllal meghirdetett a költségcsökkentési-átalakítási programjukat. Mint ismert, az idén a Siemens végül feladta a harcot és eladta a finneknek a közös hálózatépító cégben meglévő 50 százalékos részesedését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.