Több mint tizenkétezer dolgot kértünk az oroszoktól

Több mint 12 ezer, a megrendelő által megfogalmazott elvárásra kell tekintettel lenni a Paksra tervezett új atomerőműblokkok tervezésekor – közölte az orosz fővállalkozó, a Roszatomhoz tartozó, Nyizsnyij Novgorod-i Mérnöki Iroda – Atomsztrojekszport (NIAEP-ASZE) vállalat képviselője.
Alekszej Szacsik budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az adatokat már betáplálták az orosz cég által működtetett multi-d nevű számítógépes rendszerbe. Ez a munkafolyamatok legaprólékosabb modellezésével lehetővé teszi, hogy a tervezéstől a beszerzésen és a kivitelezésen át az üzemeltetésig optimalizálják a beruházást, amivel csökkenteni lehet a költségeket, le lehet rövidíteni az építési határidőt.

A tavaly átadott rosztovi atomerőmű hármas blokkját éppen ennek köszönhetően két hónappal a határidő előtt fejezték be, és a tervezett költségeket is tartani tudták, a NIAEP-ASZE egy másik projektjénél, a Juzsnouralszkban működő dél-uráli hőerőmű új energiablokkjánál pedig az ötödével rövidítették le az építési időt – idézett két példát.

A legkorszerűbb számítástechnikai programokat alkalmazó rendszer segítségével napra és az egyes munkásokra váró feladatokra lebontva lehet elkészíteni egy erőmű-beruházás optimális menetrendjét, és folyamatosan nyomon lehet követni a munkálatok során szükségessé vált változásokat is. Egy ilyen hatalmas építkezésnél ugyanis természetes, hogy a menet közben több tízezer kisebb módosítást kell végrehajtani – mondta a Népszabadság kérdésére Szacsik.

Arra is van lehetőség, hogy helyszíni kamerák felvételei alapján virtuálisan nyomon kövessék az építkezést – tette hozzá. – Vagyis a rögzített képek alapján a multi-d rendszer adatai, egy a beruházás helyszínén működő stúdióban folyamatosan frissülnek, így azok napra készen tükrözik a kivitelezés állását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.