Tizenhétmilliárdos vezeklés

A Bank of Americánál azt remélik, a büntetéssel jóvátehetik a válság előtti bűneiket

Hat évvel a pénzügyi világválság kirobbanása után még javában zajlik a bűnösök felelősségre vonása. Az igazi nagy halak sem ússzák meg, a Bank of America (BofA) például különösen nagy összeget, 17 milliárd dollárt fizet a washingtoni igazságügyi minisztériummal kötött és szerdán elfogadott alkuja nyomán. Az egy pénzintézetre kirótt rekordnagyságú büntetést a jelzáloghitel-piaci buborék kialakulásában játszott dicstelen szerepéért kell megfizetnie – nem először, de lehet, hogy utoljára. A bank – akkortájt bevett szokásként – ipari méretekben „csomagolt át” és hozott forgalomba olyan magas kockázatú kötvényeket, amelyek mögött erősen túlértékelt jelzálogfedezet állt. Amint kirobbant a válság, és zuhantak az ingatlanárak, ezek az elértéktelenedett, mérgezett papírok maguk alá temették a Wall Streetet, s mivel globálisan forgalmazták őket, megfertőzték a fél világot is.

A papírok értékesítésével elért nyereség messze nincs arányban az okozott kárral, utóbbiból most hétmilliárd dollár a felek közti egyezség értelmében valahogy visszajut a károsultakhoz, míg tízmilliárd az államkasszát gyarapítja. Az igazságügyi tárca, az ügyészség és a bank képviselői hónapokon át tárgyaltak a bírságról és a kárenyhítés módjáról, végül arra jutottak, hogy a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek mérséklése formájában, azaz apránként kapják vissza pénzüket a bank – és részben önmaguk – hibájából nehéz helyzetbe került ingatlantulajdonosok. Ez az Egyesült Államok második legnagyobb bankja számára is kezelhetőbb helyzetet jelent. A BofA egyébként már eddig több mint 60 milliárd dollárt költött a válság miatti károk jogi rendezésére. Az igazsághoz tartozik, hogy más sarát is neki kellett elpucolnia, hiszen a toxikus papírok zöme az általa a válság idején felvásárolt, majd beolvasztott Countrywide Financial jelzálogbank és Merrill Lynch befektetési bank hagyatékát képezte. Az előbbi nem volt túl jó vétel.

A hír kiszivárgására minimális emelkedéssel reagált a részvényárfolyam, jelezve, hogy a befektetők már elkönyvelték ezt a veszteséget és megelégedéssel nyugtázták, hogy pont került a BofA hírnevét megtépázó ügy végére. Ezt már több nagybank is elmondhatja magáról: a JP Morgan Chase tavaly novemberben egyezett ki a hatóságokkal egy 13 milliárd dolláros bírság és fájdalomdíj kifizetésében, míg a Citigroup a múlt hónapban vezekelt a múlt bűneiért egy hétmilliárd dolláros csekk formájában.

Nem mindenki elégedett azonban a BofA-féle alkuval: fogyasztóvédő csoportok azt kifogásolják, hogy a közvélemény előtt eltitkolják a bank által okozott kár valós mértékét, amely messze meghaladhatja a 17 milliárd dollárt. Ezért azt követelik Washingtontól, hogy hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat. Azt is élesen kritizálják, hogy a büntetésként fizetett milliárdok nagy részét a pénzintézetek költségként elszámolhatják, s ezzel – indokolatlanul és az eredeti szándékkal ellentétes módon – adót takarítanak meg. A felelősök megnevezése és megbüntetése sem maradhat el – hangsúlyozzák. Erre eddig nem sok példa akadt, a bankvezérek zöme dollármilliós bírságok megfizetésével váltotta meg szabadságát. Most azonban könnyen elképzelhető, hogy a Countrywide Financial társalapító vezérével, Angelo Mozilóval példát statuálnak. A 75 éves bankárt és tíz beosztottját várhatóan Los Angelesben állítják bíróság elé a befektetők szándékos megtévesztéséért. Ezt az ügyet a tőzsdefelügyelet 2010-ben már kivizsgálta, és 67,5 millió dolláros bírságot rótt ki Mozilóra, aki ezt a család hírnevének tisztázására való hivatkozással mellényzsebből kifizette, tekintettel arra, hogy csak a válság előtti tíz évben 535 milliót sepert be a cégétől – írja a Bloomberg. A Countrywide-ot 1969-ben megalapító, felfejlesztő, majd 2008-ban tönkretevő Mozilo minden vádat tagadott, és ma is vétlennek mondja magát. Az ügyészség már 2011-ben is vádat akart emelni ellene, de végül elállt szándékától. Mindenesetre igyekezniük kell a hatóságoknak, mert már csak négy évük maradt a törvény által engedélyezett tízből arra, hogy felelősségre vonásokat kezdeményezzenek, s eltakarítsák azt a romhalmazt, amit a 2008-as válság hagyott maga mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.