Tizedére apadhat a kártérítési igény a Vértesi Erőművel szemben

A korábbi húszmilliárd forintról várhatóan mintegy kétmilliárdra apad az áramkereskedők Vértesi Erőművel (Vért) szemben támasztott kártérítési igénye, a hátrányos áramszerződésekből fakadó károkról még folynak a tárgyalások.

A korábbi húszmilliárd forintról várhatóan mintegy kétmilliárdra apad az áramkereskedőknek a Vértesi Erőművel (Vért) szemben támasztott kártérítési igénye, a hátrányos áramszerződésekből fakadó károkról még tárgyal az erőmű a kereskedőkkel - tudta meg az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. három hete leváltott menedzsmentje nagy értékű áramszállítási szerződést kötött, az áramot Kapolyi László cégének adták volna tovább, aki az erőművet is meg akarta vásárolni. A privatizációs tárgyalás félbeszakadt, december végén Kapolyi László az áramvásárlási szerződéstől is elállt. Az áramkereskedők akkor 20 milliárd forint kártérítést követeltek a Vérttől.

A Vértesi Erőmű közleménye szerint "a kereskedő társaságok többségénél sikerült lezárni" a kárigényt, nemzetközi jogászok bevonásával. Így sikerült elérni, hogy az erőműtársaságot terhelő, kedvezőtlen kereskedelmi megállapodások által okozott hátrányok minimalizálhatóak legyenek, és ne lehetetlenítsék el a társaság működését. Jelenleg már mindössze 2 milliárd forint nagyságrendű a vitatott kárigény. Az MTI úgy tudja, hogy az érintettek egy része elállt a kártérítéstől, mások pedig még egyeztetnek az igazolt kár kimutatásáról.

A 10 milliárd forint jegyzett tőkéjű Vért felett tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek január 12-én a volt energiaügyi minisztert, Szabó Pált nevezte ki a társaság élére, egyúttal a felelősséget megállapító vizsgálatra utasította az erőmű felügyelő bizottságát. Kapolyi László cégénél, a System Consultingnál  az MTI megkeresésére elmondták: egyeztető tárgyalásokat folytatnak az erőművel. "Az igazolt kár mértékéig teljesíteni kívánjuk kötelezettségeinket a VÉRT felé" - közölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.