Tiborcz az IT-üzletben nyomul

Az informatikába tör be Tiborcz István. Orbán Viktor vejének a cégét is bevette magyar leányába a lengyel tőzsdén bejegyzett Asseco. Nem sokkal később a lengyel cég szlovák leányvállalata komoly magyar közbeszerzést nyert el.

Mellélőtt Juhász Péter, az Együtt alelnöke: múlt szerdán jelentette be, hogy a kormányfő saját lábán álló legidősebb lányának közbeszerzésekben sikeres férje, Tiborcz István egy lengyel tőzsdei cég, az Asseco Szlovákiában bejegyzett leányának (Asseco Central Euro pe) „partnereként” nyert el tavaly ősszel egy 633 millió forintos, uniós finanszírozású munkát az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, informatikai rendszerfejlesztésre. Az állítás tévedés volt, Tiborcznak nincs közvetlen érdekeltsége a szlovák nyertesben. Sem pedig a GlobeNet Zrt.-ben, amely azOEP sajtóosztálya szerint 24 százalékban a projekt alvállalkozója lesz. Ettől persze a tenderre érdemes figyelni, mert könnyen lehet, hogy rálelünk a receptre: milyen konstrukcióval lehet úgy egy állami projekt közelében lenni, hogy a nyilvánosság előtt mindenki határozottan állíthassa, semmi köze ahhoz.

A lengyel Asseco nemrégiben valóban létrehozott egy magyar céget, és ebben közvetett tulajdonrésze van Tiborczéknak. Tiborcz és társai 2013 júliusában alapítottak egy tanácsadással foglalkozó céget TSDM Holding Kft. néven. A cég többségi tulajdonosa Tiborcz István keszthelyi kikötővásárlásában is szerephez jutó cége, a Green Investments Kft., kisebbségben benne van Martonyi Zoltán, Martonyi János exkülügyminiszter fia és Dubi Zoltán, a Sagemco ügyvezetője. A lengyel cég magyar leányában tehát a többségi tulajdonos a szlovákiai leány, míg 49 százalék a Tiborcz–Martonyi–Dubi-féle TSDM-é. Feltehetjük a kérdést, hogy egy tőzsdén jegyzett, elismert cég miért vesz be a magyar leányába ilyen illusztris, ám az iparágban korábban nem tevékenykedő üzlettársat.

Különösen, hogy az Asseco háza táján eddig nem volt szokás a vegyes vállalatok alapítása: az IT-cég régóta jelen van Magyarországon is, így a szlovák leányvállalat a tulajdonosa a Statlogics és a most alvállalkozóként bevont GlobeNet Zrt.-nek. Utóbbi vállalkozás az elmúlt években sok egészségügyi IT-közbeszerzésen szerepelt sikeresen. A különös cégalapításra mindeddig senki nem adott magyarázatot. Törvény azonban nem tiltja az ilyen, nehezen átlátható céghálózatok létrehozását.

Miközben az IT-multik eddig rendre magyar leányaik révén indultak a tendereken, azaz kézenfekvő lett volna, ha a GlobeNet indul a közbeszerzésen, ez esetben most mégis a szlovák cég indult. Mindez elvileg magyarázható azzal is, hogy az Asseco olyan szoftvereket kíván alkalmazni a tender során, ami tulajdonjogilag a szlovák cégé. Viszont nyitva maradt a kérdés, hogy Tiborczék mit tudnak bedobni a közösbe az Assecónak, amiért érdemes volt velük közös céget létrehozni.

Az üggyel kapcsolatos érdekes párhuzam Dubi Zoltán személye és az online pénztárgépek körül kereshető. Az „elmúltnyolcévben” a szocialista kormányok alatt milliárdos közbeszerzéseket nyerő Dubi mostanság az online pénztárgépbizniszben érdekelt, amelyben egy szintén lengyel cég, a Comp-csoport számít erős szereplőnek. Dubi cége az adóügyi ellenőrző egységek fejlesztésében jeleskedett. A mobil-adatátvitelt szinte egyeduralkodó módon szolgáltató Mobil Adat Kft. többségi tulajdona pedig tavaly augusztusban épp egy Tiborcz baráti köréhez tartozó fiatalembertől került az Orbán Viktor bizalmi emberének számító Garancsi István tulajdonába. Tiborcz bátyja, Péter a NAV informatikai főosztályvezetője, főnöke pedig az a Vágújhelyi Ferenc, aki sporttársi barátságot ápol a ma már Garancsi-érdekeltségnek számító Mobil Adat egyik alapítójával, Hauser Gáborral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.