galéria megtekintése

Megmenti alkalmazottainak többségét a Tesco

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 02. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Nagyobbrészt más áruházaiban foglalkoztatja tovább bezárásra váró tucatnyi egysége dolgozóit a Tesco. A távozók végkielégítéséről ugyanakkor még tárgyal a vállalat a szakszervezetekkel, de hamarosan megszülethet az egyezség.

A bezárásra ítélt áruházak dolgozóinak döntő többségét el tudja helyezni más egységeinél a Tesco. Lapunk információja szerint a 13 üzlet összesen mintegy 570 alkalmazottjából nem éri el a százat azok száma, akik nem fogadták el a számukra felkínált új állást a kiskereskedelmi láncnál. Jelenleg a távozó dolgozók végkielégítésének feltételeiről folyik az egyeztetés a vállalat és a szakszervezetek között, de úgy tudjuk, rövidesen dűlőre jutnak a kérdésben.

A Tescónál egyelőre nem kommentálták a kiszivárgott híreket. Az áruházláncnál csak annyit közöltek, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, s amikor a távozó dolgozókkal megszületik a megállapodás, akkor majd a közvéleménnyel is tudatják, hogy mi lett a közelmúltban bejelentett boltbezárások végeredménye.

A Tesco két hete jelentette be, hogy 222 üzletéből bezárja 13, részint kicsi, évek óta „eladósorban lévő”, illetve felerészben nagyobb, 3-4 ezer négyzetméteres áruházát. Az üzletek többsége vidéki városokban működik, mindössze egyetlen budapesti egységet érintett a bezárás, egy kisméretű áruházat. A Tesco a döntését a kabinet, illetve a parlament tavalyi lépéseivel magyarázta.

 

A kormánytöbbség ugyanis többek között törvénybe iktatta, hogy két év veszteséges működés után kötelezően fel kell hagyni a napi fogyasztási cikkek forgalmazásával, ami egy olyan kiskereskedelmi cégnek, mint amilyen a Tesco is, lényegében a véget jelentené, be kellene zárnia. Emellett az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat idén januártól a korábbi tizenötszörösére emelték – a hét legnagyobb áruházlánc esetében ez összesen mintegy 30 milliárd forintos pluszterhet jelent. A vállalat mindezek miatt úgy döntött, hogy azokat az áruházait, amelyeket eddig annak ellenére tartott nyitva, hogy veszteségesen működtek, most bezárja.

A püspökladányi áruházra is lakat kerül
A püspökladányi áruházra is lakat kerül
Konyhás István / Népszabadság

– Lényegében törvény kötelez arra, hogy becsukjuk a boltot – kommentálta a döntést Nigel Jones, a Tesco vezérigazgatója az Indexnek adott interjúban. A kormány szerint azonban az áruházak bezárásának nem ez volt a valódi oka. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: „Kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni”.

A tárcavezető szerint méltatlan, hogy egy eddig jól működő vállalkozás külső szereplőben, éppen a kormányban próbálja megtalálni a létszámleépítésének okát, amelyre valójában anyacége, a brit Tesco nehézségei miatt kényszerült. Varga Mihály egyben megjósolta, hogy az elbocsátott dolgozók hamar munkát fognak találni, mivel szerinte kétezer betöltetlen állás van a kiskereskedelemben – úgy tűnik, Varga Mihálynak ebben végül igaza lesz, mivel a dolgozók zöme valóban el tudott helyezkedni, méghozzá a Tescón belül.

Használt zsemleosztó eladó!

Internetes aukción igyekszik értékesíteni feleslegessé vált eszközeit a Tesco – számolt be a Napi.hu. Az áruházlánc 80 tételt kínált megvételre a február 27-én záruló aukción, így többek közt nyújtó-, szeletelő-, csomagológépeket, kenyérosztót, munkaasztalokat, pizzakemencét, értékmegőrző dobozokat, pultmérlegeket is. A legdrágább eladó eszköz egy König márkájú zsemleosztó és gömbölyítő berendezés, kikiáltási ára 1500 euró (mintegy félmillió forint). De a kínálatban van még kenyérosztó 900, nyújtógép 700 vagy átengedőkapu 400 euróért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.