Terítenie kell a Miniszterelnökségnek a Századvégről

Nyert a VS.hu újságírója, a Kúria döntése értelmében a Miniszterelnökségnek ki kell adni azt a 30 ezer oldalnyi dokumentumot, amelyet 2011 végén kért az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától.

A Kúria döntése 3 évnyi huzavona végére tett pontot – írja a VS.hu. A döntés értelmében kiderülhet, mi áll azokban a 4 milliárd forintért rendelt tanulmányokban, amelyeket még előző ciklusában rendelt az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától.

A Kúria Baka András vezette tanácsa szerdai döntésében ugyanis helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla júniusi, jogerős ítéletét, amely a szakértői anyagok kiadására kötelezte a Miniszterelnökséget.

A nyári jogerős döntés után úgy tűnt, hogy a tárca eleget tesz az ítéletnek. Erről maga Lázár János beszélt egy Kormányinfón. Szavait augusztus 26-ig kellett volna végrehajtani. Ez azonban nem történt meg, olyannyira, hogy a Miniszterelnökség a határidő utolsó napján felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte. Ezt utasította el most a Kúria.

A miniszterelnökség például olyan érvek mögé próbált bújni, hogy a dokumentumok szerzői jogi védelem alá eső anyagok. Az Ítélőtábla azonban nem fogadta el az érvelést.

A közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért a lap munkatársa, Joó Hajnalka még 2012-ben az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a Századvég-csoport szerződésével kapcsolatban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.