galéria megtekintése

Berlinben a jövő héten kezdődik a karácsony

0 komment


Varga G. Gábor

A virtuális valóság, a viselhető technológia és a drónok  szerepe lesz kiemelt a technológiai ipar legnagyobb európai kiállításán  Berlinben. A világpiaci kereslet folyamatosan nő.

Több mint tízezer technológiai újdonságot mutatnak be a szórakoztatóelektronikai és elektronikai iparág legnagyobb európai vásárán, amely bő egy hét múlva, jövő pénteken kezdődik Berlinben.

A kütyü- és virtuálisvalóság-imádók a jövő héten újabb eszközöket tesztelhetnek
A kütyü- és virtuálisvalóság-imádók a jövő héten újabb eszközöket tesztelhetnek
Axel Schmidt / Reuters

A kiállítás, amely a januárban rendezett Las Vegas-i CES után a második legfontosabb iparági esemény, nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség előtt is nyitott – tavaly 230 ezren látogattak el a vásárra –, így nem csoda, ha több nagy világcég erre a szeptemberi vásárra időzíti nagy bemutatóit. – Ennek persze a másik oka, hogy ezzel elkezdődik a karácsonyi kereskedelmi időszak, amely a legfontosabb az egész év során, hiszen az értékesítés csaknem felét generálja ebben a termékkörben – mondta Hans-Joachim Kamp, a szervező GFU Consumer & Home Electronics GmbH felügyelőbizottságának elnöke. Idén már százötvenezer négyzetméternél nagyobb kiállítási területen 120 országból 1600 cég rendezi be standját a berlini vásárközpontban, amely az idén kilencvenéves, legendás tévétorony környékén található.

 

Miközben az elmúlt években az okoskészülékek, tévék, telefonok és otthoni berendezések iránt érdeklődtek a legtöbben, idén már a viselhető eszközökre, valamint a vir­tuális valóságot előállító termékekre lesznek igazán kíváncsiak az érdeklődők. A Samsung, bár a múlt héten mutatta be az új Galaxy ­Note7 telefonját, várhatóan Berlinben mutatja be a Gear S3 okosóráját. A Sony szeptember elsején valószínűleg egy új, elképesztően erős hardverrel készített új Xperia okostelefont mutat be, de a virtuális valóság (VR) iránt érdeklődőknek is hoz újdonságokat. Az Intel pedig elhozhatja Berlinbe a virtuálisvalóság-­sisakok teljesen új típusát, amelyet a múlt héten mutatott be Kaliforniában. A Project Alloy nevű referenciaplatform abban tér el az eddig ismert VR-sisakoktól, hogy nem csupán virtuális teret vetít a viselője szeme elé, hanem kombinálja azt a fizikai valóságban látható dolgokkal – mindezt a sisakra szerelt realsense-kamerák segítségével. Ezek a kamerák pedig nemcsak a képet, hanem a bútorok, tárgyak távolságát is érzékelik, így mindig a megfelelő helyen tudják megjeleníteni például a virtuális karaktereket.

A drónok jelentik idén a másik nagy őrületet: az automatán ­repülő eszközök piaca már tavaly is 167 százalékkal nőtt, s ezt biztosan felülmúlja 2016. – A drónpiac nagyságát 1,7 milliárd dollárra (csaknem 470 milliárd forintra) becsülik a ­piackutatók. A készülékekre többnyire valamilyen kamerát rögzítenek – mondta Jürgen Boyny, a Gfk piackutató vezetője. Folyamatosan, további hét százalékkal nő a globális kereslet az okoseszközök iránt. Az intelligens otthonok mellett az egészség és a fitnesz területén is egyre nagyobb az okoskészülékek piaca, de a mobilfizetési lehetőségek iránt is kiugró az érdeklődés. Az IFA idei központi témái közé tartozik még az okosotthonok fejlesztése, a dolgok internete (IoT), a digitalizált egészségügy, a robotika és a 3D-s nyomtatás és szkennelés, valamint az adatbiztonság.

Két magyar cég lesz ott

Az IFA-n két magyar cég állít ki az idén: a Brewie és a 89 Elektronika. A brewie az első teljesen automatizált sörfőző gépet mutatja be, míg a 89 Elektronika Concorde kommunikációs termékekkel jelenik meg a kiállításon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.