galéria megtekintése

Tarlós nem szereti a versenyt, a főváros lazán beintett a GVH-nak is

2 komment


Batka Zoltán

A GVH kifejezett figyelmeztetése ellenére írta ki a főváros, illetve a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a városnéző (hop on – hop off) buszok piacára szóló koncessziós pályázatot.

Pedig a versenyhatóság levelet is írt Tarlós Istvánnak, arra figyelmeztetve a főpolgármestert, hogy a városnéző buszos szolgáltatások terén a monopolhelyzet sérti a versenyjogot – erről számolt be hétfőn a Világgazdaság.

A Népszabadság birtokába került levélből kiderül: a hatóság jóval a tenderkiírás előtt, július 13-án figyelmeztette a fővárost, amely a füle botját sem mozdította.

Tíz nappal később jelent meg a főváros közbeszerzési hirdetménye az Európai Unió közbeszerzési portálján. Méghozzá úgy, hogy a GVH által kifogásolt módon, egyetlen szolgáltatóra írták ki azt. A feltételek elvileg persze nyitva hagyják az ajtót, hogy több vállalkozás is induljon, ha cégcsoportba szerveződnek. A megkötés mindössze az, hogy a jelentkezőnek az eltelt három évben legalább nettó 1,2 milliárd forintos árbevétele legyen városi, turisztikai célú, autóbuszos személyszállításból.

 

Jelenleg négy cég van a piacon. A Fővárosi Közgyűlés nyár elején zárt ülésen, konspiratív körülmények között osztotta újra a másfél mil­liárdos piacot. Közvetlenül a döntés előtt ismertették a határozati javaslatot, amelynek tartalmát a képviselők azt megelőzően nem ismerték: a határozat értelmében jövő januártól egyetlen szolgáltató kap koncessziós­ jogot, méghozzá húsz évre.

A GVH levele nyomatékosította: amennyiben a főváros egyetlen szereplőnek – cégnek vagy konzorciumnak – adna hosszú távra, kizárólagos koncessziós jogot, az ellentétes lenne a versenytörvénnyel és semmisnek minősülhet az így kialakított szerződés.

A versenyhatóság szerint ilyen esetben a szolgáltatás színvonala romolhat, a turistabuszok jegyárai nőhetnek. Lapunk információi szerint akár 30 százalékos drágulás is bekövetkezhet, ha a monopolhelyzetbe kerülő szolgáltató a fővárosi jegyárakat a környező országokéhoz igazítja.

Szép kilátások, de csak turistáknak
Szép kilátások, de csak turistáknak
Teknős Miklós / Népszabadság

A hatóság arra is emlékeztet, hogy ebbe a próbálkozásba egyszer már belebukott a főváros. 2008-ban négy évre odaadták a teljes piacot a jelenlegi legnagyobb piaci szereplőnek, a City Tour Hop on Hop off Idegenforgalmi Kft.-nek. Ekkor a GVH eljárást indított, mire a főváros kénytelen volt szerződést bontani a céggel. A GVH arra is emlékeztetett, hogy a BKK saját, 2012-es tanulmánya szerint a főváros számára a többszereplős versenypiac lenne a legmegfelelőbb.

Megkerestük a fővárost, amely az ügyben a pénteken kiadott nyilatkozatot küldte el nekünk. Eszerint a BKK nevében Dabóczi Kálmán vezérigazgató július 28-án, azaz a pályázat kiírása után válaszolt a GVH-nak. Közlekedésszakmai okokkal indokolták, hogy egyetlen szereplőre írták ki a tendert,

„mivel így csökkenthető a főváros útjainak a terhelése”.

A közbeszerzés feltételeit pedig úgy írták ki, hogy a „valódi verseny biztosítva legyen”. Ám nem ez derül ki a pályázati kiírásból: az elérhető száz pontból 60-at lehet kapni olyan szubjektív szempontokra, mint az üzleti terv és a „szakmai koncepció szakmai színvonala”, míg a megajánlott koncessziós­ díjért legfeljebb 30 pont jár.

Hamarosan egy szerplő lehet a mai verseny helyett
Hamarosan egy szerplő lehet a mai verseny helyett
Teknős Miklós / Népszabadság

Dabóczi azzal is érvelt, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint a helyi különcélú menetrend szerinti szolgáltatás – ilyen a városnéző busz is – kizárólagos önkormányzati tevékenység, amit az önkormányzat vagy saját maga végez, vagy koncesszióba ad. A piacon érintett többi városnéző buszos cég, a Mr. Nils Kft., a vele részben átfedésben működő Programcentrum Kft., továbbá a Big Bus többször is hangoztatta: szabályozott versenyre van szükség ezen a piacon. A tiltakozásokon, tüntetéseken egyedül a korábban a teljes pia­cot bekebelezni próbáló City Tour Hop on Hop off Kft. nem vett részt.

Törvény nélkül nincs monopólium

„Ha az állam, vagy az önkormányzat valamilyen feladatot kiad a kezéből külső szereplőnek, a versenyfeltételeknek is érvényesülniük kell az ilyen területen” – mondta egy nevének elhallgatását kérő versenyjogász­ az ügy kapcsán. A kivételt csak az jelent, ha az állam valamilyen közjogi aktussal, azaz törvény vagy törvényerejű jogszabály megalkotásával „felmenti” az adott piacot a versenyfeltételek érvényesülése alól. Ez történt például a dohány-nagykereskedelem egy kézbe adásakor. Ez esetben a GVH-nak nincs joga eljárni az adott vállalkozással szemben. Azonban ha nincs ilyen, úgy a GVH a versenypártoló tevékenysége keretében felléphet, elsőként úgy, hogy figyelmeztet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.