Tapasztalt energiás az új Főgáz-vezérhelyettes

A Főgázból nemrég 49 százalékos részt vásárló állami MVM egy szenior gázipari szakembert, Laczó Sándort jelölte a fővárosi gázszolgáltató - pletykák szerint a tényleges irányítást végző - vezérhelyettesi posztjára. A cég részvényeinek többségét mindig is birtokló főpolgármesteri hivatal pozíciói tovább romlanak a Főgázban.

Május 1-jétől Laczó Sándor, a Főgáz igazgatóságának elnökhelyettese látja el a társaság új vezérigazgató-helyettesi posztját - közölte a társaság. A szakembert a cégben április 14-én 49,8 százalékos részesedést szerzett MVM jelölte a posztra, határozatlan időre.

Laczó Sándor tapasztalt gázipari szakember
Laczó Sándor tapasztalt gázipari szakember
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Laczó Sándor több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a gázipar területén - írják. 1997-2010 között a francia GDF Suez és jogelődei magyarországi vállalatainak vezérigazgatói posztját töltötte be. Egy ideig ellátta a szintén a GDF Suez csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöki feladatait is. (A GDF Suez a napokban adta el az erőművet a Molhoz és más magyar magánszemélyekhez kötődő MET-nek.) A vegyipari gépészmérnök és jogász végzettségű szakember ugyanebben az időszakban tagja volt több nemzetközi és hazai szakmai-tudományos szervezetnek. Így többek között a párizsi székhelyű, GDF Suez tulajdonában álló Földgázelosztó, és a brüsszeli székhelyű Eurogas igazgatóságának, az Energetikai Tudományos Egyesületnek, a Magyar Szénhidrogén Készletező Társaságnak, továbbá hét évig elnökölte az azóta megszűnt Magyar Gázipari Egyesülést - szól a közlemény.

Laczó Sándor 2011-es távoztáig többször nyilatkozott lapunknak a GDF Suez, illetve a gázszolgáltatókat képviselő lobbiszervezet nevében. A Főgáz-igazgatóságba szintén az MVM delegálta, bár ebbéli tisztsége még nem szerepel a társaság hivatalos cégkivonatában.

A kormánynak és a Fidesznek a Főgáz MVM-es tulajdonszerzésével kapcsolatos kommunikációja meglehetősen fura, mivel ez alapján úgy tűnik, mintha a vásárlással vette volna át az irányítást a Főgáz felett az állam. Ezzel szemben a valóság az, hogy a cég eddig is a fővárosi önkormányzat többségi tulajdonában és irányítása alatt állt. Azt, hogy a cégben ki viseli a nadrágot - a többséget birtokló főváros, avagy a 49 százalékos csomag birtokosa, eddig a német RWE, mostantól az MVM -, visszatérően zavaros pletykák táptalajául szolgál. Kétségtelen, a Főgáz jelenlegi vezérigazgatóját, Koncz Lászlót a fővárosi közgyűlés delegálta, ám ő korábban vezérigazgató-helyettesként az RWE képviselőjeként volt ismert. A részvényesek közötti titkos szerződés állítólag a tényleges irányítást a vezérigazgató mellett dolgozó vezérigazgató-helyettesre ruházza. Igen ám, de mióta Koncz László vezérigazgató lett, egy személyben ellátta a vezérhelyettesi posztot is. Iparági vélekedések szerint a cég tényleges irányítását mostantól a posztot átvevő Laczó Sándor végzi.

Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor kormányfő szerint a 49 százalékhoz a Főgáz irányítási jogai tartoztak, ezt a feltevést - igaz, még jóval az adásvétel előtt - a Főgáz lapunknak határozottan cáfolta. Erre más egyéb nyilvános bizonyíték sincs. A jelek szerint tehát a kormány kimondatlanul valójában Tarlós István főpolgármester köreitől kívánja elvonni a Főgáz irányítását. Ennek bizonyítékául a kormány bejelentette, hogy az MVM meg kívánja venni a főváros Főgáz-részvényeit is. 

Az energiacégeket sújtó viharok közepette tulajdonosainak rendszeresen komoly nyereséget - és osztalékot - termelő Főgáz irányítása mindig is igen fura képet mutatott. Mint arról korábban beszámoltunk, sokáig a cég igazgatósági elnöke volt a 90-es évek végi Tocsik-botrányban elhíresült Lovas Péter, aki a Főgáz honlapján található, aktualizált igazgatósági lista szerint továbbra is tag. Az elnök régóta a Fidesz-közelinek mondott Bán Tamás, és az igazgatóság tagja maradt György István főpolgármester-helyettes irodavezetője, Hajdu Péter is. Laczó Sándor mellett az MVM Králik Gábort és Cseh Tamást küldte a testületbe.

A felügyelőbizottságot továbbra is Gegesy Ferenc, volt IX. kerületi liberális polgármester vezeti, aki még 2008-ban szakított az SZDSZ-szel. A testület tagja maradt Kolozs András, Gyurcsány Ferenc korábbi személyi titkára is. Új, MVM-delegálta tagok Kóbor György és Kiss Csaba MVM-es vezetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.