Támasz a továbbtanulásban

A legtöbb otthon van a 16. év betöltése után. Otthon, a szegregátumokban. Az általános iskola végiggörgette őket, nem tanultak meg rendesen olvasni, számolni, de már akarta mindenki, hogy menjenek, „úgyse lesz belőlük Einstein” – hallani gyakran a mondatot.

Tudjuk, honnan indulnak el
Tudjuk, honnan indulnak el

Ha az általános iskola nem boldogult az oktatásba begyűrűző problémahalmazzal, ez a középiskolára még inkább igaz. Sok dolog „besegít” még, a hiányzó buszbérlet és ebédpénz, az egymást erősítő negatív hatások, a szembesítés a lemaradásokkal, a magatartási gondokkal. Végül az iskola jelzi, nem kötelező már járni, a szülő is jobbnak látja, ha otthon van, szem előtt, és a gyereknek is elege van az állandó kudarcból, balhéból.

Kimaradnak hát, és ettől a ponttól már nem visszafordítható semmi. Otthon ülve várják, hogy végképp bezárja őket a közmunkaprogram kapa-lapát-seprű háromszöge.

Persze vannak, akik az általános iskolában olyan tudást szereztek, hogy megállják a helyüket a gimnáziumban, szakközépiskolában, sőt tovább is tanulnak. De az, hogy nekik könnyű lenne, egy létminimum alatt élő családból, akár romaként, az is egy sztereotípia.

Pontosan tudjuk, milyen összefogással tanul egy fiunk Pannonhalmán. Követjük a gyerekeinket itt a környék középiskoláiban.

Nem engedhetjük el a kezüket, kell segíteni útiköltséggel, ruhával, étellel, iskolaszerrel, mentorálással, hátha sikerül végigvinni az úton őket, a jó szakmáig, ami mindenképp karriertörténet ahhoz képest, ahonnan jöttek.

De jönnek itt is az újabb kérések: most például egy cigány ikerpártól, akik már az érettségi utáni szakképzésben tanulnak. Hihetetlen teljesítmény, mint azé a lányé is, aki 4,2-del zárta az első félévet a szakiskolában. Mi tudjuk, honnan indul naponta. Érthetetlen teljesítmény, motiváció. Vagy a fiúé, aki a rendvédelmi szakon kezdte. És ott van az a lány, aki már az egyetemen van, kölcsön laptoppal dolgozik, mert nincs neki, és más se sok.

Mindegyikükkel van dolgunk.

Az otthon maradókkal és azokkal is, akikből példák lehetnek a közösségeiknek. Támasz kell nekik.

És segítség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.