A Zsolnay megúszta a felszámolást, nagy csatát nyertek a tulajdonosok

Elutasította a bíróság a vagyonfelügyelő kérelmét a cég azonnali felszámolására, megszólalt az ügyben az állami MFB is.

A Zalaegerszegi Törvényszék elutasította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vagyonfelügyelőjének, Börcsök Sándornak a cég azonnali felszámolására tett kérelmét. Erről a cég jogásza, Bodnár Imre tájékoztatta tudósítónkat. Börcsök azért kérte az azonnali felszámolást, mert a Zsolnay többségi tulajdonosa, Bachar Najari az ő engedélye nélkül fizette ki a cég 90 milliós helyiadó-tartozását. A bíróság azonban megállapította, hogy Börcsöknek engedélyeznie kellett volna a kifizetést, hisz ez épp a cég hitelezőinek érdekeit szolgálta. Így a Zsolnay, aminek tevékenységét információink szerint egy a kormánypártokhoz közelinek gondolt cég kívánja megszerezni, tovább működhet és a szír tulajdonos irányíthatja a pécsi gyárat.

Bachar Najari rendezte a cég helyiadó-tartozását
Bachar Najari rendezte a cég helyiadó-tartozását
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ügyről szerettük volna megkérdezni a vagyonfelügyelőt, ám ő nem vette fel telefonját. Ezzel nagy csatát nyertek a tulajdonosok, akik állítják: változatos módszerekkel venné el tőlük tulajdonostársuk, Pécs városa a gyárat. Amely már alternatív céget is alapított az üzemeltetésre, de annak bejegyzésével is adódtak gondjaik. Tegnap megszólalt a Magyar Fejlesztési Bank is a Zsolnay-ügyben: azt hangsúlyozták, hogy minden tekintetben saját szigorú belső szabályainak megfelelően jártak el a hitelszerződések felmondása során.

Az állami bank közleményé­ben felidézi, hogy a bank 2016 májusában döntött a hitelszerződések felmondásáról és a fennálló követelés szakmai befektető részére – a Várkert Bazár felújításában is részt vállaló WHB – történő engedményezéséről. A hitelintézet szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2009 óta egyetlen forintot sem törlesztett az MFB felé fennálló tartozásából. Azt ugyan nem részletezték, de azért tény: azóta több tulajdonosa is volt a cégnek, többek között a Simicska Lajos érdekeltségének számító Közgép, azt megelőzően pedig az SCD egyik érdekeltsége. A kamatokkal növelt hitelösszeg májusban 411 millió forintot tett ki, ebből a lejárt tőketartozás 226 millió forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.