Szuperlézer lehet Szegeden

Szegedet, tartalékként pedig Pécset jelöli pályázatában Magyarország egy a világon egyedülálló szuperlézer megvalósítási helyszínéül.

A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szegeden látná a legszívesebben az európai szuperlézert, tartaléknak pedig Pécset jelöli meg pályázatában - tájékoztatta az MTI-t a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala kedden.

A hivatal közleménye szerint Magyarország kiemelt stratégiai célja egy európai kutatási nagyberendezés helyszínének megszerzése. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter irányításával ezért hazánk pályázatot nyújtott be az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer befogadásának elnyerésére. A kormány tavaly szeptemberi döntése értelmében Magyarország pályázik a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) által javasolt nagy kutatási infrastruktúra projektek egyikének magyarországi megvalósítására, elsődlegesen az Európai Neutronkutató Központ (ESS), másodlagosan az ELI projektre.

Az ELI célja egy sportcsarnok méretű, nagyon rövid impulzusidejű - ebből adódóan - a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló szuperlézer megépítése európai összefogással. Az előkészítés során francia irányítással 13 ország - köztük Magyarország - vesz részt a berendezés terveinek kidolgozásában. A megépítés helyszínére kiírt pályázaton Magyarország mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez még. A végleges terv 2010-re készül el. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni.

Botka László szegedi polgármester szerint azzal, hogy a csongrádi megyeszékhely a fővárost és más egyetemi városokat megelőzve lehetséges helyszíne lett egy Európában egyedülálló kutatóközpontnak, ismét nagy lépést tett előre a Szeged-tudásközpont koncepció megvalósításában.

- Bizonyíték ez arra, hogy Szeged mind a kutatás színvonalát, mind az egyéb feltételeket tekintve alkalmas olyan, XXI. századi fejlesztési modell kialakítására, amelyben a város - szoros szövetségben az egyetemmel - mindig is gondolkodott - mondta a polgármester. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora kifejtette, a több mint 100 milliárd forintos beruházás példátlan siker lehet az intézmény és az ország életében is. Az egyetem fejlődéséhez mindenképp újabb lendületet ad a pozitív visszajelzés és a közeljövő már eldöntött, fontos és nagy értékű beruházásai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.