Szorul a hurok az Uber körül

Nem tudta megakadályozni az ellene folyó per kiszélesítését a Uber. A kaliforniai szövetségi bíróság megadta a csoportperstátuszt három, korábban Uber-sofőr által indított jogi eljárásban, amelyben az okostelefonos utazásszervező társaság foglalkoztatáspolitikáját kifogásolják.

Az ügyben hozott ítélet így nemcsak a három felperes számára, hanem az összes, Kaliforniában tevékenykedő Uber-sofőr számára irányadó lesz. Mi több, nemcsak a személyfuvarozás területén, de ott is, ahol a Uberéhez hasonló üzleti modell alapján próbálják maximálni a közvetítő, diszpécser cégek profitját és eközben csökkenteni a szolgáltatást igénybe vevők kiadásait.

Partnereivel papíron csupán laza üzleti kapcsolatban áll az Uber, ők nem foglalkoztatottak, s így gyakorlatilag a megspórolt közterheken is megosztozik a cég és fuvarosa. Szakértők szerint, amennyiben munkaviszony keretében dolgoztatná sofőrjeit, hamar elveszítené versenyelőnyét az engedéllyel rendelkező és közterheket fizető taxisokkal szemben. Ha az Uber üzleti modelljében a bíróság a partneri kapcsolat helyett munkavállalói jogviszonyt nevesít, a hasonló módszert alkalmazó ételszállítók, futárok, takarítók és társaik is nehéz helyzetbe kerülnek, nem is szólva a bimbózó újabb, szó szerint „megosztó” szolgáltatásokról – írja a The Wall Street Journal. Amennyiben így lesz, akkor a kaliforniai vírusnak köszönhetően a Uber 51 milliárd dollárra taksált birodalma légvárként omlik össze. Magyarországon az augusztustól hatályos szabályozás szerint, aki taxiszolgáltatást nyújt az taxis, mindegy, hogyan hívja magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.