Szlovákia energiahatékonyságban is beelőz

Míg a magyar kormány évek óta csak ígérgeti a lakosság energiahatékonysági felújításainak támogatását, addig Szlovákia öles léptekkel halad a 2020-ra vállalt uniós megtakarítási célok elérése felé – állapítja meg a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Míg idehaza megrekedni látszanak a kormány energiahatékonysági programjai, addig Szlovákiában nem restek kihasználni az új 2014-2020-as uniós források lehetőségeit: ott eldöntötték, hogy évi 40 milliárd forintnyi eurót költenek a középületek és lakások felújításának támogatására – közli a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.

Így kapnak újabb ösztönzést az energiahatékonysági beruházások északi szomszédunknál, ahol már eddig is sokkal több támogatást kaptak a beruházók, mint Magyarországon – állapítják meg.

A 2014-2020-as időszakban Szlovákia 900 millió eurót (279 milliárd forintot) szán a lakó- és középületek felújítására, valamint azok energiahatékonyságának növelésére.  Bevezetés előtt álló támogatásaik újdonsága, hogy minél nagyobb a megtakarítás aránya, annál magasabb a támogatás. Így ösztönzik a minél hatékonyabb beruházásokat. Emellett Szlovákiában az állam már régóta biztosít nagyjából évi 30 milliárd forint, vissza nem térítendő támogatásból és kedvezményes hitelből álló csomagot, kifejezetten a lakosság energiahatékonysági beruházásaira. E források csak olyan beruházásokra elérhetők, amelyek legalább 20 százalékos energiamegtakarítást érnek el.

Ehhez képest nálunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) már 2013 nyara óta ígérgeti, hogy megalkotja a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát. Idén februárra konkrétan meg is ígérték a Panel III lakásfelújítási támogatási program indulását. Ezekből az ígéretekből egyelőre nem lett semmi: a lakástulajdonosok egyelőre csak várják a támogatásokat – állapítja meg az intézet.

„Sok más ország mellett Szlovákia példája is azt mutatja, hogy a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatása nem nyugati hóbort, vagy a gazdag országok luxusa, hanem alapvető nemzeti érdek" – közli Bart István MEHI-igazgató. „Ezek a beruházások ugyanis olcsón és gyorsan teremtenek új munkahelyeket, csökkentik az emberek rezsijét, és új piacokat teremtenek a magyar iparnak. Szlovákia nagyon erőteljes, 20 százalékos energiamegtakarítási célt vállalt 2020-ra. Arra, hogy ezt el is akarja érni, utal, hogy az uniós forrásokat energiahatékonyságra fordítják.

A MEHI és más szakmai szervezetek által bemutatott „hazai hatékonyság" program szerint az uniós pénzek költséghatékony felhasználásával Magyarországon évi 40 ezer lakás felújítását lehetne elérni. Eközben 40 ezer munkahely is létrejönne úgy, hogy a költségvetés is gazdagodna – szögezik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.