Színlelt közbeszerzés miatt büntetett a versenyhivatal

Bizonyítékokat semmisített meg egy tanácsadó cég, de hiába.
Bizonyítékok megsemmisítése miatt 1,3 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft.-re, mert a vállalkozás az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor dokumentumokat törölt a számítógépeiről - közölte a GVH az MTI-vel.

A GVH a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást 2012. november 28-án az ÉTER-1 Kft. és további 7 vállalkozás ellen, mivel valószínűsíthető volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozások az ÉTER-1 Kft. közbeszerzési pályázatokon való nyertessége előmozdítása érdekében színlelt ajánlatok benyújtásáról állapodtak meg.

A közlemény kiemeli: a legsúlyosabb eljárási jogsértés az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálat akadályozása, a bizonyítékok eltüntetése, illetve megsemmisítése. Az eljáró versenytanács így a maximálisan kiszabható bírság - a vállalkozás előző üzleti évben elért nettó árbevételének 1 százaléka - 78 százalékát alkalmazta eljárási bírságként. A cég keresetet nyújtott be az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben, az eljárás folyamatban van - közölte a GVH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.