Szijjártó tudja, mi járatja le az országot

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szerint, ha az ügyészség gyanújának megfelelően valóban 17 milliárd forint kár érte Magyarországot a moszkvai kereskedelmi kirendeltség korábbi eladásával, az lejáratja hazánkat Oroszország előtt.

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy mindent kiderítsenek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében. Ha valóban 17 milliárd forint kár érte az országot e miatt, az szerinte lejárathatja Magyarországot komoly partnere, Oroszország előtt. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára erről szerdán az M1 Ma reggel című műsorában beszélt.

A vitatott moszkvai épület
A nyolcvanas évek stílusában épült irodaház és szálloda már hosszabb ideje üresen áll

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő kedden közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónapon belül lezárja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében indult nyomozást. A megalapozott gyanú szerint a magyar vagyonkezelő akkori vezetői valótlan tartalmú okiratokkal azt akarták elérni, hogy a vagyontanács - dacára annak, hogy a vételárat már átutalták, és a tulajdonosváltozást is bejegyezték - hozzon döntést az ingatlanértékesítésről.

Ezzel akarták megakadályozni az eredeti állapot esetleges helyreállítását, és a vevőnek kedvezőbb helyzetet biztosítani. Azaz a vagyontanács döntése a törvényes eljárás látszatának fenntartására, valamint az általuk és az ügyben eljáró nagykövet által elkövetett kötelességszegés és a bekövetkezett hátrány leplezésére irányult - mondta.

A vagyontanács döntése idején már zajlott az ingatlan továbbértékesítésének előkészítése, és azután meg is történt. Az ügyben a magyar államot 80 millió dollár - mai árfolyamon átszámítva mintegy 17 milliárd forint - vagyoni hátrány érte - véli az ügyészség.

Szijjártó Péter a szerdai műsorban azt mondta, Oroszország az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelemi partnere Magyarországnak. A két állam között rendszeresek a magas szintű egyeztetések, és a közeljövőben újabb magas szintű találkozóra kerül sor - közölte. (Először lapunk írt Orbán Viktor miniszterelnök várható január végi moszkvai vizitjéről.)

Szijjártó arról is beszélt, hogy hatalmas előrelépés várható az ország energiabiztonságának megteremtésében: a Déli áramlat földgázvezeték építése megkezdődött, a magyarországi szakasz építésének előkészületei jól állnak. Emellett 2014-2015-re elkészül az a vezeték, amely a magyar és a szlovák vezetékrendszert köti össze. Remélhetőleg hamarosan lezárulnak a tárgyalások arról, hogy "az a hatalmas gáztározó-kapacitás, az a gáztározórendszer, amely Magyarország alatt van", magyar nemzeti tulajdonba kerül.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavasszal Budapesten ülésezik a magyar-albán gazdasági vegyes bizottság. Óriási lehetőségek rejlenek a magyar-albán kereskedelmi kapcsolatokban, ezek még nagymértékben kihasználatlanok - mutatott rá. Kifejtette, jelenleg mintegy 50 millió euró a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke, de ezt szinte teljes egészében a magyar export teszi ki. Albánia fontos kereskedelmi partnere lehet Magyarországnak, "az ehhez szükséges politikai bizalom" megvan a két ország között - mondta az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.