Szijjártó Péter: A Mol-csomag veszteségének nincs relevanciája

A minőségi termékekekkel és a mérnöki szaktudással van esélyünk a keleti nyitás kapcsán – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség államtitkára. A Déli Áramlatot ma már meg kell csinálni és a Mol-csomagon jelenleg tapasztalható komoly árfolyamveszteségnek nincs relevanciája.  

Nem a mennyiséggel, minőségi termékekkel tudunk a keleti országokban versenyezni. Elsősorban az élelmiszeriparban vannak lehetőségeink – mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Kedvez nekünk, hogy feltörekvő piacokon átalakulnak a a fogyasztói szoksások és egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi termékekre. A másik lehetséges terület a gazdasági bővülésre a mérnöki szolgáltatások területe. Az elsősorban olajtartalékaikról híres arab országok például nagy erőkkel dolgoznak, hogy több lábra állítsák gazdaságaikat, ám ehhez hiányzik a technológiai-mérnöki kapacitásuk – mondta az államtitkár.

Hozzátette: tőlünk keletre sokkal nagyobb szerepe van a személyes és államközi kapcsolatoknak a gazdasági együttműködések alakulásában, mint a nyugati világban. Hogy az azeri-magyar kereskedelmi forgalom élénkült abban annak volt szerepe, hogy az államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök is többször járt Azerbajdzsánban, ahol "mindvégig a kölcsönös tisztelt talaján állva" tárgyaltak. A növekedéshez a "Safarov ügynek pont semmi köze sincs". 

A Magyar Narancs egyik kérdésében kitér arra, hogy 2009-ben Orbán Viktor 2009 őszén még nemkívánatosnak tartotta a Déli Áramlatot, ez azonban azóta igencsak megváltozott. (Orbán Viktor éppen tegnap tárgyalt a Gazprom vezetőivel a vezeték sorsáról.) Szijjártó Péter szerint nekik korábban a szerződés megkötésével kapcsolatos kormányzati viselkedéssel volt problémájuk. Racionális alapon ezt a beruházást meg kell csinálni. Ez komoly lépés Magyarország energiabiztonsága számára.

Az államtitkár szerint a 2011-ben megvásárolt – a vállalat 21,2 százalékos részesedését jelentő – Mol-csomagon jelenleg tapasztalható mintegy 220 milliárd forintos árfolyamveszteségnek nincs relevanciája. A pakettet ugyanis nem akarják eladni. A csomag megvásárlásával többi között azt a helyzetet akarták felszámolni, hogy Magyarország gazellátásának 80 százalékáról nem mi tárgyalunk az oroszokkal, hanem egy orosz és egy német fél.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Paksi bővítésnek nincs köze a Gazprommal szerződésben megkötött földgázára között. A hosszútávú kontraktusunk 2015 december végén jár le. Kijelentette: a bővítés tenderelőkészítésére nem mentek el milliárdok – a Magyar Narancs 3 milliárdot említ ilyen vonatkozásban. Szerinte kizárólag olyan lépéseket tettek, melyek szükségesek voltak a most megszületett döntés megszületéséhez. A szerződés kondícióit, életbe lépését a mostani orosz-ukrán konfliktus nem befolyásolja – jelentette ki. A blokkok meg fognak épülni.     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.