Szijjártó megegyezett Ecclestone-nal, stratégiai szerepbe hozná a Hungaroringet a kormány

Nemzetgazdasági szempontból stratégiai pozícióba emelné a Hungaroringet a kormány. A pálya felújítása jövőre 5 milliárd forintból a főépület és a tribünök cseréjével folytatódik.


„Jövőre a főépület és a célegyenesbeli tribün átépítésével folytatódik a Hungaroring felújítása. Erre a célra a kormány 5 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetésben" – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nal a mogyoródi magyar pályán.

A tárcavezető elmondta: a magyar gazdaság „gerincoszlopa" az autóipar, ami az ipari kibocsátás 31,5 százalékát adja. Turisztikai hozadéka mellett ezért is különösen fontos az országnak a Forma-1-es futam. A legnagyobb autógyártók itt mérik ugyanis össze legújabb fejlesztéseiket, és azzal, hogy Magyarország szerepel a száguldó cirkusz menetrendjében, globális presztízsre tesz szert.

Mindazonáltal a verseny nagy, és a Forma-1-es naptár nem bővíthető a végtelenségig, azaz előbb-utóbb kiesnek majd helyszínek. Magyarországnak fel kell zárkóznia – ha nem is a gyakorlatilag 22. századi épületeket felhúzó Abu-Dhabihoz, de – a 21. századi igények tökéletes kiszolgálásához mindenképp.

Szijjártó azt is elmondta: a Hungaroringnek 2026-ig biztos helye van a versenynaptárban, a 2021 utáni időszakra pedig az eddigieknél kedvezőbb feltételeket sikerül kialkudni Ecclestone-tól.

„Ne frusztráljuk magunkat azzal, hogy tudunk olyat építeni és annyit költeni, mint az Arab Emirátusok, mert nem. Ám amikor a tradíció átcsap a modernitás hiányába, az baj" – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter, aki szerint a Forma-1 nagyura elégedett a tavaly óta elvégzett aszfalt- és rázókő cserével, de a 3-4 évesre tervezett felújítási programot folytatni kell. Hozzátette: a Hungaroring nem lehet néhány hétvégés pálya, az eddiginél nagyobb szerepet kell kapnia a nemzetgazdaságban, például autó- és gumiipari cégekkel folytatott együttműködések révén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.