galéria megtekintése

Itt az IMF országjelentése: Szerényebb növekedés fokozott kockázattal

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 10. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Lesz növekedés, de kockázatból is bőven kijut a jövőben magyar gazdaságnak – állapítható meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb országjelentéséből.

A szervezet gyakorlatilag a már jól ismert tényezőket sorolja, rizikófaktorként felhozva az ország külföldi befektetőkkel szembeni kiszolgáltatottságát, a devizaadósság magas arányát, ami egy esetleges, a feltörekvő piacokat elérő sokkhatás esetén lavinaként temeti maga alá a forintot és az állampapírpiacot, mint azt a januári török válság idején is tapasztalhattuk.

A miniszterelnök és a jegybankelnök idén januárban az MNB Lámfalussy-konferenciáján – a külföldi befektetők kiszolgáltatottsága még mindig magas
A miniszterelnök és a jegybankelnök idén januárban az MNB Lámfalussy-konferenciáján – a külföldi befektetők kiszolgáltatottsága még mindig magas
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A világgazdaság fejlődését meghatározó országok immár jó ideje a monetáris szigorítások és lazítások között lavíroznak, s ennek kockázatai a magyar piacon hatványozottan jelentkeznek. Azt az IMF is megállapítja, hogy a sérülékenység foka nálunk is csökkent – ez globális tendencia –, ebben a fizetési mérleg folyamatos és magas többlete, a kormány szigorú, a költségvetést és annak hiányát kordában tartó gazdaságpolitikája, valamint a nullaközeli infláció is szerepet játszik.

 

Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a jelentésre reagálva utalt arra, hogy az IMF-dokumentumnak nincs relevanciája, miután Magyarország tavaly nyáron az IMF-hitel utolsó részletének idő előtti visszafizetésével elvágta a köldökzsinórt, nem tartozik a felügyelt, úgynevezett programországok közé. Ettől függetlenül évente, a magyar féllel való konzultáció után közreadják szokásos országjelentésüket, megteszik ajánlásaikat, de az már a kormány szuverén joga, hogy megszívleli vagy az asztalfiók mélyére süllyeszti-e azokat.

Gyaníthatóan ez utóbbi következik, hiszen az IMF a kormány számára vállalhatatlan ajánlásokat tett: a válságadók fokozatos kivezetése, a bankadómérséklése ugyanis nem szerepel a reklámadó bevezetésével újabb szektort megsarcoló kabinet tervei között, a kamatcsökkentések befejezéséről pedig a jegybank saját hatáskörében dönthet, s nem adja jelét ebbéli szándékának.

Az IMF szerint a bankok tehermentesítése a hitelezésen keresztül a gazdasági növekedést szolgálja, ebben segíteni kellene őket, például jogi eszközökkel lehetővé kellene tenni számukra portfóliójuk megtisztítását. (Az MNB a most formálódó „rossz bank” koncepcióval éppen ezt készíti elő, igaz, a legfontosabb részletek még nem ismertek.)

Szintén szorgalmazzák a növekedési hitelprogram kiterjesztését, a jegybanki ingyenpénz hatékonyabb, szélesebb körben történő felhasználását. A költségvetési kiadásokat pedig a növekedés szolgálatába állítanák, mert csak így valósítható meg a nyomasztó, 80 százalékos GDP-arányos államadósság fenntartható és érdemi csökkentése.

A növekedéssel alapvető bajai vannak az IMF-nek. Elismeri, hogy a recesszión túljutott a gazdaság, de annak bővülését korlátozottnak látja. Az idén kétszázalékos növekedést valószínűsít, de a következő két évben 1,7 százalékos, lassúbb iramra állhat át a gazdaság, amelyet egyrészt a magánberuházások alacsony szintje, másrészt a hiteleinek törlesztésével pénzügyi egyensúlyát kereső lakosság szerény költekezési hajlandósága vet vissza.

Százezrek közmunkába állításával nőtt ugyan a foglalkoztatottság, de a munkaerőpiac minőségén ez nem javított, ezért a strukturális reformok következetes végrehajtását javasolják, vesszőparipájuk, a kiszámítható gazdaságpolitika a befektetőbarát üzleti környezet megteremtésével egyetemben.

Orbán Gábor az MTI-nek azt mondta, hogy számos célban egyetértenek az IMF-fel, de az oda vezető utat másként látják. Pozitívumként hozta fel, hogy már a szervezet is elismeri a kormány erőfeszítéseinek jól látható eredményeit, így a fegyelmezett költségvetési politikát és a növekedési fordulatot, a fizetési mérleg aktívumát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.