Míg Franciaországban börtönt kockáztat, aki nem segíti a nélkülözőket, Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások vagy az élelmiszeripar és a kereskedelem szereplői. Egyelőre a felesleges áru töredékét lehet megmenteni, és eljuttatni a rászorulóknak.
Évekbe telhet, mire a magyar piac eljut oda, hogy francia mintára törvénybe lehessen iktatni, hogy egy gramm ehető, ám eladatlan élelmiszert se dobjanak ki a kiskereskedők vagy élelmiszergyártók – vélik a területen dolgozók. A francia szenátus a napokban fogadta el azt a jogszabályt, amelynek értelmében a nagy áruházláncoknak kötelező lesz valamelyik élelmiszerbankkal vagy segélyszervezettel együttműködni, és a felesleges élelmiszert rajtuk keresztül szétosztani a nélkülözők között. Súlyos pénzbüntetést és akár két év börtönt is kockáztat az, aki keresztbe fekszik a szabályozásnak.
Áru érkezik a Magyar Élelmiszerbankba. Magyarországon a gazdaság szereplői a legnagyobb pazarlók Földi D. Attila / Népszabadság |
Becslések szerint egy franciára átlagosan évi 30 kilogramm kidobott élelmiszer jut, ebből hét kilót soha nem is bontottak ki a gyári csomagolásából. A feleslegesen megvett, vagy a gyártási, kiskereskedelmi rendszerből kihullott táplálék értéke, illetve a megsemmisítés költsége összesen évi kétmilliárd euró költséget ró a francia társadalomra.