galéria megtekintése

Lehet szerencsénk, de Rogán jeges lehelletét akkor sem nem ússzuk meg

2 komment


Marnitz István

Valakinek az online kaszinók játékosait azonosító rendszert is  „auditálnia” kell. Ismét a Rogán-közeli Hunguard kerülhet helyzetbe.


Még szinte meg sem száradt a tinta a Rogán Antal-közeli Hunguardnak újabb busás nyereséget biztosító szabályon, máris egy új terv kecsegtetheti további bevételekkel a propagandaminiszterhez köthető társaságot. A papíron az onlineszerencsejáték-szervezés szigorítását célzó jogszabálycsomag értékelések szerint inkább a Fidesz-közeli gazdasági körök újabb kistafírozását szolgálja. A szöveg feltétlen szükségesnek tartja az online játékosok pontos azonosítását.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezt a komoly kihívást a jogszabályalkotó úgy hidalná át, hogy a szerencsejáték-szervezőhöz „a személyazonosság igazolására szolgáló okiratról készített konzuli, illetve közjegyzői másolattal egyenértékű” másolatot kellene eljuttatni. Ez pedig a módosítás szerint „megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező, és az ügyfél-azonosítást biztosító, előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszközön keresztül” biztosítandó.

 

Szakértők lapunknak megerősítették: az „auditált elektronikus hírközlő eszköz” beiktatása az online szerencsejáték-szervezés új eleme lenne. Jelenleg a tényleges kaszinók rendszerei viszonylag laza szabályok szerint tanúsíthatóak. Az online-szerencsejátékok auditját pedig a jelenlegi szabályok gyakorlatilag lehetetlenné teszik – állítják a piac ismerői. Ez az Orbán-kabinet online kaszinók elleni harca tükrében nem különösebben meglepő. A mostani módosítás viszont épp arra világít rá, hogy a kormány az online kaszinók legálissá tétele érdekében mégiscsak igyekezne megoldást találni a játékosok azonosítására. A felmerült megoldás értelmével kapcsolatban szakértőink egyelőre borúlátóak. Hisz mi történik akkor, ha egy ellenőrzött, az ­auditálást tökéletesen teljesítő, otthonában épp onlineszerencsejáték-oldalon járó polgár átadja laptopját valaki másnak.

Forrásunk a korábbi, hasonlóan­ ködös előzmények tapasztalatai alapján ez esetben sem zárja ki, hogy a későbbi szabályok alapján a „távközlési rendszerek” auditját is csak a Rogán Antalhoz közel álló Hunguard végezheti majd. Az informatikai cég csillaga 2012 táján kezdett felívelni, ekkor vásárolta meg a többségét Csik Balázs, majd bizonyult alkalmasnak a társaság a nyerőautomaták auditjára. Két éve a kormánypártok a közműcégek „számlaauditját” írták elő, amire megint csak a Hunguard bizonyult alkalmasnak. Tavaly a Fidesz a pénzügyi szervezetek auditját írta elő, ami az informatikai szakma szinte egyöntetű tiltakozását váltotta ki. Egyetlen szakvállalat állt ki a tervezet mellett: a Hunguard. A Magyar Nemzet tegnapi tudósítása szerint a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent a pénzügyi szervezetek auditálására jogosult cégek „listája”. Ezen egyetlen név szerepel: a Hunguard. Ennek kapcsán egyik forrásunk lapunktól csak annyit kérdezett: a jelenlegi, teljesen nyilvánvaló helyzetben miért is ölt volna bárki is pénzt és időt a Hunguardon kívül a jelentkezésbe. A pénzügyi szektor „auditja” tehát újabb többmilliárdos bevétel- és százmilliós nyereségugrással kecsegteti a Hunguardot.

Kerestük az ügyben Csik Balázs ügyvezetőt, a telefonját felvevő ismeretlentől kértük, tolmácsolja visszahíváskérésünket. Eddig nem kaptunk választ.

Háttérember

A Hunguard többségét ez év elején Csik Balázstól az ismeretlen hátterű, papíron az áltulajdonlást vállaló, a Panama-iratokban is szereplő, ciprusi Kinanis-csoport kezében lévő máltai Javelin vásárolta meg. Így a közműauditokból is összegyűlt több százmilliós nyereség már e cégnél kötött ki. Mint ezt követően feltártuk, Rogán Antal még Fidesz-frakcióvezetőként Csik Balázzsal és a Hunguardban szintén kistulajdonos Lengyel Csabával együtt informatikai szabadalmi kérelmet nyújtott be. Találmányukat idén eladták annak a MobilSign Kft.-nek, amelynek székhelye felerészt a Rogán Antal közeli munkatársaként ismert Kertész Balázs tulajdonában áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.