Ha Ön tartozik a Zöld Hídnak, nem viszik el a szemetét

Ezúttal szeptemberi leállást helyezett kilátásba a 106 Pest és Nógrád megyei település szemetét elszállító, önkormányzati Zöld Híd Régió Kft. a rezsicsökkentés miatt visszaeső bevételeikre, egyszersmind az egyre magasabb adó- és egyéb terheikre hivatkozva. Tartozó ügyfeleik kukáit már mostantól telehagyják.

Ha a rajtuk kívül álló okok miatt kialakult gazdasági-pénzügyi helyzet érdemben nem változik, a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. 2015. szeptember 1-ig képes biztosítani a hulladékszállítás zavartalan működtetését – közölte a 106 Pest és Nógrád megyei település mintegy 300 ezer háztartását kiszolgáló, önkormányzati hátterű társaság.

Nem fizető ügyfeleik hulladékát azonban már mostantól nem tudják elszállítani. Vagyis csak az érvényes matricával rendelkező kukákban és a szabványos köztisztasági zsákokban elhelyezett hulladékot gyűjtik be. Eme döntést azzal indokolják, hogy a rezsicsökkentés ellenére nem javult a fizetési hajlandóság: ügyfeleik fele nem fizeti határidőre számláit. Így fogyasztóik tartozása elérte a félmilliárd forintot. Mint írják, ennyi pénzből 9 hónapon keresztül tudnák biztosítani 254 dolgozójuk munkabérét.

Az államilag rögzített díjak mellett a Zöld Híd sem tudta kigazdálkodni a rezsicsökkentés, az e-útdíj, a banki tranzakciós adó, a felügyeleti díj és a hulladéklerakási járulék plusz terheit – érvelnek. Emiatt egyötödével kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. Díjaikba sosem építettek üzleti nyereséget, és nem fizettek osztalékot. Ellenben minden alkalmazottjuk, beszállítójuk és külső partnerük felé időben rendezik pénzügyi kötelezettségeiket – érvelnek. A szemétszállítási díj mégse fedezi az évente keletkező 65 millió kilogramm hulladék feldolgozását és 30 évig történő utókezelését. A befizetett szemétszállítási díj egyharmadát kötelezően az állam felé fizetik vissza: minden 100 forintból 32 forint az áfa, a személyi jövedelemadó, valamint 13 különböző adó, járulék és illeték. Mára leálltak eredetileg tervezett fejlesztéseik, a napi működés érdekében ezek forrásait élik fel. Így dolgozóik megélhetése is veszélybe kerül – figyelmeztet a lakosságnak szétküldött brossúra.

A társaság az elmúlt évek során rendszeresen adott le hasonló vészjelzéseket, a helyzetet egyre durvábbnak leírva. Áprilisban májusi leállással fenyegettek, ez azonban nem következett be. A katasztrófavédelem azonban minden alkalommal felhívta a figyelmet: a szabályok és a kialakult gyakorlat szerint, ha egy hulladékszállító levonul a területéről, úgy a szemét elszállítására egy másik társaságot köteleznek. Így nem marad az utcán a szemét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.