Szénosztályozót épít az ERDOG

Orosz szenet dolgoz fel Sarkadon épülő szénosztályozójában az ERDOG Kft.

Oroszországból, a Kuznyecki-medencéből vásárol a feketeszenet, és szállítja Sarkadra egy pécsi vállalkozás, hogy osztályozás után értékesítse a fűtőanyagot.

Az ERDOG Kft. ezért szénosztályozót épít Sarkadon, számítva arra, hogy nemcsak a sarkadi kistérségben, illetve Békés megyében, hanem a szomszédos Romániában is tud majd kőszenet értékesíteni - mondta Erhardt Miklós, az ERDOG Kft. vezetője sajtótájékoztatón pénteken Sarkadon.

Hozzátette: Oroszországból irányvonatokon érkezik Sarkadra a szén, amelyet azután a helyszínen, a tervek szerint összesen 20 alkalmazott segítségével válogatnak szét.

A cégvezető Pécsről telepítette a válogató és szállító berendezéseket a helyszínre, hogy így csökkentse a szállítási költségeket.

Az első irányvonat, összesen 1 300 tonna szénnel már megérkezett a telephelyre, és az év végéig még négy újabb vasúti szerelvény beérkezésére számítanak. A szenet szétválogatás után a lakosságnak és a mezőgazdasági termelőknek, a megmaradt szénport a téglagyáraknak értékesítik, ahol azt hozzákeverik az agyaghoz.

Erhardt Miklós reményei szerint a következő nyártól számítva évente 40-45 ezer tonna szenet dolgozhatnak fel Sarkadon.

Tóth Imre, Sarkad polgármestere és a kistérségi társulás elnöke azt hangsúlyozta, hogy a térségben több mint 25 százalékos a munkanélküliség, így minden egyes új munkahely létesítése rendkívül fontos.

A fideszes városvezető hozzátette: komoly piaci lehetőségek mutatkoznak a szomszédos, romániai Bihar megyében, ahová szenet lehet szállítani, míg onnan visszfuvarként fa érkezhet Magyarországra. A kereskedelmet nagyban segíteni fogja, ha Románia is a schengeni országok közé fog tartozni. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.