Szennyvízzel üzentek hadat a gázolajnak

Harmadára csökkenhet két éven belül Zalaegerszegen a helyi tömegközlekedésben használt autóbuszok üzemanyagköltsége - amennyiben sikerül átállítani a gépjárműparkot CNG-gáz meghajtásra. A literenként 125 forintba kerülő üzemanyagot szennyvízből állítják elő.

Szennyvízből készítenek üzemanyagot Zalaegerszegen, benzinre átszámítva csak 125 forintba kerül egy liter - adta hírül az atv.hu. Közép-Európában elsőként a helyi feldolgozó üzem autóinak egy részét már ezzel tankolják, de a zalai megyeszékhelyen azt tervezik, hogy két éven belül minden városi járművet és helyi járatú buszt átállítanak ilyen üzemanyagra.

Az atv.hu beszámolója szerint az eljárás hasonló, mint egy hagyományos benzinkúton, de itt úgynevezett CNG-gázzal töltik meg a tartályt. Az üzemanyag szennyvízből származik. A lerakódó iszap gázt termel, ezt megtisztítják, és a kocsikba tankolják. „Beruházásokat fogunk indítani, hogy a térségből tudjunk olyan veszélyes hulladékot, lejárt szavatosságú termékeket begyűjteni, hogy a biogáz kapacitás kihasználtságot 100 százalékra növelhessük” – közölte Arnhoffer András, az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatója.

A környezetbarát üzemanyag azért is ilyen olcsó, mert nem kell utána jövedéki adót fizetni. „Egy járműnél az üzemeltetési költséget harmadára lehetne csökkenteni. Ez városi szinten több százmillió forintot jelent. Hogyha a tömegközlekedést is sikerül erre átállítani, akkor ez milliárdos tétel” – számolt Gyutai Csaba polgármester.

Magyarországon egyelőre csak Zalaegerszegen van olyan tisztítóberendezés, amellyel üzemanyagot készíthetnek a biogázból. Szakemberek azt mondják, ha máshol is alkalmazzák ezt a technológiát, akkor öt éven belül bármely CNG üzemű autóba lehet majd ilyen gázt tankolni. Szakemberek szerint a magyarországi szennyvíztelepek több tízezer autót tudnának ellátni üzemanyaggal - írja az atv.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.