Szeged szemetét szaglászta a számvevőszék

Szemétszállító cégek tevékenységének a szocialista kormányokig visszanyúló vizsgálata során az Állami Számvevőszék a legtöbb problémát a szocialista irányítású Szegeden találta.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél az önköltségszámítás hiányosságai miatt a hulladékkezelési díjak kiszámítása nem volt megalapozott - idéz újabb részleteket az Állami Számvevőszék az önkormányzati közműcégek 2008-2012-es gazdálkodásáról szóló felméréséből. A hulladékszállító társaság több esetben - például az értékvesztésnél - megsértette saját szabályait - írják.

A követelésértékelési előírásokban ellentmondásokra figyeltek fel. Az önköltségszámítás során nem szabályozták az üzemi és a központi költségek felosztását. Tehát az így kiszámított szemétdíj nem volt megalapozott - állapítja meg a számvevőszék.

Egyebekben a cég, avagy tulajdonosa működése kapcsán nem támasztanak kifogásokat, az önkormányzat többször ellenőrizte a munkát. A 162 ezres Szegedet ellátó társaság eszközei 2008-ban 1,8, 2012-ben 2,9 milliárd forintot értek, de nőttek a rövid lejáratú hitelek.

A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.-nél nem lelték a számviteli törvényben előírt bizonylati rendet, az önkormányzatnak pedig 2009-2012 között nem volt hulladékgazdálkodási terve. További problémákat nem sorolnak. A 157 ezres Pécset ellátó cégnél 2008 és 2012 között a kintlévőségek mintegy hatszázmillióról több mint 1,3 milliárdra ugrottak, elsősorban kifizetetlen számlatartozások miatt. A kétmilliárdos eszközállomány megkétszereződött és közel 250 milliós nyereséget is elértek.

A dombóvári Öko-Dombó belső dokumentumai nem biztosították a leltározás szabályos végrehajtását. A 20 ezer lakost ellátó cég az ellenőrzött időszakban veszteséges volt és az eszközállomány is 70 százalékkal 66 millióra csökkent. Az önkormányzat ugyanis a társaság által javasoltnál rendre alacsonyabb díjat szabott meg. A könyvvizsgáló 2012-ben a lejárt tartozások kifizetésének bizonytalanságai miatt már korlátozó záradékot adott a jelentéshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.