galéria megtekintése

Százmilliárdos per a magyar állam ellen

3 komment


Marnitz István

A francia Engie (GDF Suez) választott bírósági eljárást indított Washingtonban a magyar állam ellen – értesült a Népszabadság. A cég szerint az Orbán-kabinet nem biztosítja magyarországi gázhálózataik, az Égáz-Dégáz hozamát. El is adnák ezeket a magyar államnak, a tárgyalások tényét elismerték. A tét százmilliárdos nagyságrendű.

Az Engie (korábbi nevén GDF Suez)­ pert indított a magyar állam ellen az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektetővédelmi elvek megsértésére hivatkozva – erősítették meg lapunk információját a hazai tevékenységét immáron lényegében csak az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozó GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt.-nél. A perértéket firtató kérdésünkre nem válaszoltak, de a magyar államtól követelt összeg – információink szerint – megközelíti a kétszázmilliárd forintot. A kereset alapja az úgynevezett energiacharta-egyezmény. Ez alapján a földgázágazatban kérnek jogvédelmet.

Magas lehet a GDF Suez-ügy számlája
Imre György

Ennek fényében talán fura, hogy – mint azt szintén visszaigazolták – a francia befektető tárgyalásokat folytat a magyar állammal az Égáz-Dégáz 22 619 kilométer hosszú hálózatának értékesítéséről.

 

Kormányközeli forrásból úgy tudjuk, a francia befektető a – mindeddig titkos – adásvételi tárgyalások alatt egyelőre csak fenyegetett a perrel. Most viszont a jelek szerint tárgyalási pozícióikat az eljárás tényleges megindításával igyekeznek erősíteni.

Noha a lakossági szolgáltatás állami begyűjtését a Fidesz előszeretettel állítja be úgy, mintha visszavette volna az 1995-ben privatizált energiaeszközöket, a valóságban a kormánypárti döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy a lényeg, azaz a „vas” továbbra is a külföldi tulajdonban áll. Ennek felvásárlása eddig valahogy mindig megrekedt. Kivéve a Főgázt, amiért az állam mintegy 90 milliárdot fizetett, igaz, jórészt a fővárosi önkormányzatnak.

Az Égáz-Dégáz hálózatának lehetséges vételárát illetően több, jelentős különbségeket mutató, mégis egyforma határozottsággal állított tájékoztatást kaptunk. Ezek 40 milliárd forinttól 120 milliárd forintig terjednek. Ráadásul vevői oldalon mostanság némi bizonytalanság is tapasztalható. Eddig a Miniszterelnökséghez tartozó ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató, illetve az általa irányított Főgáz volt a lehetséges befutó. Ám a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – hivatalosan cáfolt, de a kulisszák mögött rendre elismert – energiafejlesztési csomagja inkább az NFM irányította MVM Magyar Villamos Műveket ajánlja a hazai energiarendszerek felvásárlására. Annál is inkább, mert az állam hagyományos energiaholdingja szerintük az ENKSZ-Főgáznál megalapozottabban tudná előteremteni az ehhez szükséges százmilliárdokat. Kétségtelen: a Miniszterelnökség elképzelése, miszerint a szintén hozzá tartozó MFB-től – a Főgáz közvetlen tulajdonosától – vennének fel több százmilliárd hitelt, az EU-szabályokon kisiklani látszik. MFB-közeli forrásaink mégis úgy fogalmaztak: szándékaik mögött alaposan kidolgozott pénzügyi háttér áll.

A francia állam résztulajdonában álló Engie az egyik legrégebbi hazai energiabefektető. Elődje, a Gaz de France az 1995-ös privatizációs hullámban vásárolta fel az Égázt és a Dégázt. A szolgáltatók eredménye a néhány milliárdos mínusztól a több mint tízmilliárdos pluszig terjedt. A franciák alig-alig vontak ki osztalékot: a legtöbbet, közel 12 milliárdot a 2011-es veszteséges évben, ami a fideszes „rezsiharc” egyik hivatkozási alapjául is szolgált. A két szolgáltatót 2001-ben pénzügyileg összevonták, 2007-ben pedig különválasztották a kereskedelmet és az ügyfélkiszolgálást, valamint a gázhálózat-üzemeltetést. Előbbit – a lakosság, illetve az üzleti ügyfelek ellátását – a GDF Suez tavaly eladta. A hatósági áras, veszteséges és mintegy 750 ezer háztartást érintő lakossági gázszolgáltatás pedig az állami ENKSZ-Főgázhoz került. Emellett az üzleti ügyfelek szabadáras és nyereséges ellátása a kormányfőközeli MET-nél kötött ki. A lakossági cég ötmilliárdra tehető vételárát a Főgáz saját forrásból állta.

Információink szerint az Engie elsősorban a közművezetékekre kivetett adó, a kormány által meghatározott hozam és egyéb, el nem ismert költségeik miatt támadhatja a magyar államot. Ez nem keverendő össze a Magyarország ellen zajló uniós kötelezettségszegési eljárással, noha annak indokai merőben hasonlók. Győzelmük nem borítékolható. A franciák több más hazai energiabefektetőhöz hasonlóan immár szinte törzsvendégek a washingtoni választott bíróságon. Itt indítottak eljárást a szintén általuk privatizált Dunamenti Erőmű ügyében is. Keresetüket négy éve – a többiekéhez hasonlóan – elmeszelték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.