Százmilliárd rubelt kér Oroszországtól Fehéroroszország

Fehéroroszország százmilliárd rubel (2,77 milliárd dollár) hitelt kér Oroszországtól, közölte Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter. A kérelemről két héten belül születhet döntés.

Fehéroroszország százmilliárd rubel (2,77 milliárd dollár) hitelt kér Oroszországtól, közölte Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter kedden. A kérelemről két hét alatt döntenek, tette hozzá.

- Bizonyára kedvezően bíráljuk el a kérelmet, de biztosítani kell, hogy ez hozzájáruljon átfogó integrációs stratégiánkhoz - mondta az ügyletről az orosz államfő külügyi tanácsadója, Szergej Prihogyko hírügynökségeknek. Az együttműködés szorosabbra fűzése jegyében Moszkva gazdasági jellegű segítségéért cserébe Minszk általában politikai-katonai engedményeket tesz.

Oroszország tavaly 2 milliárd dollár értékű kölcsönt ítélt meg Fehéroroszországnak a gazdaság stabilizálására. A 15 éves lejáratú kölcsön második felét ebben a hónapban utalja át Moszkva. Az új, rubelben jegyzett kölcsön azonban nem csak Fehéroroszországnak hasznos. Ebből fogják rendezni tartozásaikat a fehérorosz cégek az orosz importért. A rubel szélesebb körű használata pedig támogathatja a rubel árfolyamát, ezt az orosz központi bankban fontosnak tartják most, amikor a külföldi befektetők igyekeznek szabadulni a rubelben jegyzett eszközöktől. Oroszország más, volt szovjetköztársaságokkal is szeretne megállapodásokat elérni, hogy a kétoldalú kereskedelemben egyre szélesebb körben használják a rubelt.

- Fehéroroszország számára a földgáz ára csökkenni fog, mégpedig jelentősen, jövőre két vagy három alkalommal - közölte a fehérorosz államfő még decemberben, moszkvai tárgyalásait követően. Fehéroroszország tavaly az első félévben ezer köbméterenként 119,53 dollárért kapta, a második félévben 127,90 dollárért vette az orosz földgázt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.