Százával vinnék a nokiásokat

Már több mint 50 vállalat jelentkezett be arra az állásbörzére, amit a munkáltató, a munkaügyi hivatal és a helyi szakszervezet együttesen szervez szeptember második hetére a Nokia (Microsoft) komáromi üzemébe. Információink szerint akad közöttük olyan is, amely akár 800 főre is igényt tartana a komáromi üzemből.

A november végére teljesen bezárásra ítélt mobiltelefongyár dolgozói iránt eddig is élénk volt az érdeklődés, ami alátámasztja a helyiek véleményét, hogy az üzemben minőségi munkaerő gyűlt össze. Mint ismert: a Nokia felvásárlásával a Microsofthoz került üzemből 1829 ember – köztük 680 szlovák állampolgár – elbocsátását jelentették be július 17-én. A leépítést három lépcsőben szeptembertől kezdik meg, és az üzemre november 30-án kerül lakat.

László Zoltán, a Nokia-gyár vasas-szakszervezeti alapszervezetének vezetője lapunknak megerősítette az értesülést, és hozzátette: egy másik cég azt jelezte: 400 főt tudna alkalmazni, ha kínált feltételeit a dolgozók elfogadják. A konkrét cégeket kérdésünkre nem kívánta megnevezni, mondván, erre egyelőre nincs felhatalmazása.

November végére lakat kerül a Microso   komáromi egységére, 1800 embert küldenek el
November végére lakat kerül a Microsoft komáromi egységére, 1800 embert küldenek el
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– A legnagyobb igényeket autóipari és elektronikai ipari profilú társaságok fogalmazták meg – mondta a szakszervezeti vezető. Szavai szerint nem kizárólag az említett nagyokra koncentrálnak, hiszen azok a cégek is enyhítik a dolgozók gondjait, melyek hatvannál kevesebb alkalmazottra tartanak igényt. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: ahhoz, hogy sikeres legyen az állásbörze a dolgozók felkészítésére is komoly energiákat fordítanak. Már zajlik az adatgyűjtés, melynek keretében felmérik a dolgozók tudását és képzettségét, így részletes információval tudják kiszolgálni azokat a cégeket, amelyek érdeklődnek az exnokiás dolgozók iránt.

Téves híresztelés, ezért László Zoltán szerint a dolgozók körében is el kell oszlatni, hogy különbséget tennének magyar és szlovák állampolgárok között. A gyár szlovák alkalmazottai ugyanis ugyanazokat a juttatásokat kapják meg, mint a magyarok. Tévhit az is – hangsúlyozta, hogy a munkakör alapján sem mindenki részesül egyformán a végkielégítésből. A kialkudott juttatásokat, azaz átlagosan öthavi távolléti díjat, a 150 000 forintos álláskeresési támogatást, valamint a csúcskategóriás mobilkészüléket mindenki megkapja. Az álláskeresési támogatás felhasználása a terjedő pletykákkal ellentétben nem lesz kötött, az összeget bármilyen álláskereséssel kapcsolatos kiadásra, utólagos ellenőrzés nélkül fel lehet használni.

A gyárbezárási folyamat következő állomása – még a szeptemberi állásbörze előtt – a jövő hétfői kerekasztal lesz. Ezen az önkormányzat, a munkaügyi hivatal, a munkáltató és a szakszervezet képviselői vesznek részt. Ezen alighanem az lesz az elsődleges kérdés, hogy a munkaügyi hivatal és a munkáltató, hogyan tud együttműködni, valamint, hogy milyen képzéseket lehetne a leggyorsabban beindítani, és milyen forrásokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.