Bepánikoltak a vaterázók, de miért?

A statisztikák szerint a netes piactéren megunt vagy felesleges javaikat értékesítő vaterázók 97 százalékának nem keletkezik személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége, csak töredéküknek származik bevallandó jövedelme a netes adásvételből. A 2,5 millió regisztrált felhasználó közül 2013-ban mindössze 120 adatait kérte ki a NAV

A tipikus eladó jellemzően soha nem kerül kapcsolatba az adóhatósággal és nincs is semmi dolga a zsebre tett vételárral. Ennek ellenére az évek óta zajló ügyek ezeket a felhasználókat is elbizonytalanították, ami ellen már a Vaterának is érdemes tennie valamit. A társaság napokon belülre tervezi egy általános tájékoztató közzétételét a weblapon, amely alapján nagyjából belőhetik az eladók, hogy ők üzletszerűen értékesítene-e vagy sem. Pontos tájékoztatást, tanácsadást persze nem adhat a Vatera – nem is akar – hiszen nem adószakértő, így nem is vállalhat felelősséget az eladók bevallásaiért

Amire az idén érdemes figyelni az szja-bevallásoknál, hogy a vaterás eladók milyen bevételt és jövedelmet értek el. Bevétel az, amennyit az áruért kap, a jövedelem pedig az, amit tulajdonképpen nyer a bolton.

Évi 600 ezer forint bevétel alatt semmi feladat és gond nincs, akkor sem, ha az értékesítés üzletszerű. E fölött érdemes számolgatni, de adózni nem a bevétel, hanem a jövedelem, vagyis a biznisz hozama után kell. Ez értelemszerűen úgy jön ki, hogy a bevételből le kell vonni a korábbi beszerzési árat, s az eredmény az adóalap. Ha a bolt ráfizetéses – vagyis az eladó kénytelen a beszerzési érték alatt eladni az árut, akkor nincs adófizetési kötelezettség. Ilyen lehet egy autó vagy műszaki cikk eladása. Nyerni akkor lehet, ha az árut jóval a hazai ár alatt szerzik be, például Németországban, s ennél drágábban lehet azt itthon eladni – Németországban jóval alacsonyabb az áfa, így eleve nyolc százalék a marzs.

Ha nincs meg a blokk, mert az áru régi, vagy egyszerűen ki lett dobva a nyugta – egy étkészletet simán el lehet adni, de ugyan ki tartja meg a számlát, ugyanez igaz a gyerekruhákra, kiságyra és padlóvázára is. Ebben az esetben a keletkezett jövedelem az eladási ár 25 százaléka, vagyis a százezer forintért eladott bababútor után keletkezett jövedelem 25 ezer forint.

Adózni akkor kell, ha az így elért jövedelem éves szinten 200 ezer forintot elér. Fontos azt is leszögezni: ez nemcsak a vaterás, hanem valamennyi hasonló eladásból származó jövedelemre vonatkozik. Az adó 16 százalék, ám ha üzletszerű az értékesítésaz eladónak be kell jelentkeznie az adóhatósághoz, és a személyi jövedelemadó mellett , egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell, ez 27 százalék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.