galéria megtekintése

A Bwint is utolérte a végzet

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 31. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Elérte a kormány szigora a talán legismertebb online sportfogadási oldalt, a Bwin.com-ot is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján tette közzé azt a hirdetményt, amely után tizenöt nappal, vagyis jövő hét keddtől blokkolják Magyarországon a legnagyobb piaci szereplőnek tartott cég elérhetőségét.

Rien ne va plus
Rien ne va plus
Charles Platiau / Reuters

Ezzel immár 12 online sportfogadási oldal letiltását indította el a NAV, ebből hét esetében már jogerős végrehajtás is van, vagyis ezeknek az oldalaknak az elérését gátolják a hatóságok. (A NAV közleménye szerint jelenleg a Betsson.com, a Mayplay.com, a Fortunawin.com, a Hu.Unibet. com, a Hu.Sportingbet.com, a Betclic.com és a Bet-athome.com oldalak már nem elérhetőek, míg a „várakozási listán” a 10bet.com, a Ladbrokers.com, a Bet365.hu, a Dexxbet.com és a Bwin.com szerepel.)

Ahhoz képest, hogy ezt az eljárást már év elején meg lehetett volna kezdeni, a NAV alá tartozó Szerencsejáték Felügyelet meglepően későn ébredt: a letiltásokat az év legnagyobb sportfogadási eseménye, a labdarúgó-világbajnokság közben kezdte csak el a szervezet. Vagyis bőven hagyott időt és lehetőséget a külföldi cégeknek, hogy megédesítsék a keserű búcsút, egyben megnehezítve ezzel a Szerencsejáték Zrt.-nek, és újdonságának a Tippmixpro.hu-nak a debütálását.

 

Ennek ellenére is kiugró szezonja volt az állami monopóliumnak, forgalma jócskán felpörgött a brazíliai labdarúgó-világbajnokság miatt.

A torna öt hete alatt összesen közel 12 milliárd forintot tettek meg a játékosok a Tippmixen és a Tippmixprón, zömmel a vb eseményeire. Ez a 2010-es világbajnokság idején mérthez képest több mint kétszer annyi tétfogadást jelent. A legnagyobb – közel 920 millió forintnyi – érdeklődés a német–argentin döntő iránt volt. (A fogadások döntő része a Tippmixen jött össze, a Tippmixpro.hu 20 százalékát adta a forgalomnak.)

Mint korábban beszámoltunk róla, a magyar jogszabályok szerinti illegális fogadási lehetőségek felszámolását a NAV kezdeményezi, ám nem ő hajtja végre. A NAV-hirdetmény után tizenöt nappal az NMHH végzi el a blokkolást: az internetszolgáltatót felszólítja, hogy tegye elérhetetlenné a fogadási oldalt.

A Hu.Unibet.com már nem érhető el itthonról
A Hu.Unibet.com már nem érhető el itthonról
Reviczky Zsolt

Az persze kétséges, hogy ezzel mennyire lehet visszatartani a játékosokat attól, hogy ezeken az oldalakon tegyék próbára szerencséjüket. Számos megoldás akad, s ezeket kimerítően taglalják az interneten. A gyámoltalan felhasználót szinte kézen fogják és vezetik lépésről lépésre, hogyan lehet megkerülni a NAV és az NMHH blokkolását.

Az ötletek tárháza széles: a TOR böngészőkön át, amely lehetővé teszi, hogy anonim módon használjuk az internetet, egészen a VPN-szolgáltatásokig terjed. Utóbbi egy olyan virtuális magánhálózat, amin keresztül ugyancsak elérhetjük a NAV által nemkívánatosnak minősített cégeket. A tanácsokat osztó cikkek arról sem feledkeznek meg, hogy rávilágítsanak: a lehetőségek közül mi az ingyenes és mi a fizetős, és vélhetően megbízhatóbb megoldás.

A Népszabadság információi szerint ugyanakkor az egyik nagy nemzetközi oldal közel volt ahhoz, hogy legálissá tegye magyarországi működését.

A bejelentés azonban elmaradt, indokaik szerint többszöri kalkulációik után a több mint évenkénti 100 millió forintos játéktípusonkénti koncessziós díj, a 15 százalékos játékadó, valamint a 2,5 százalékos felügyeleti díj nagyon magas, kétségessé teszi a nyereséges működést. Amennyiben ezeket mérsékelnék, úgy több vállalkozás is komolyan fontolóra venné a törvényi előírásoknak megfelelő magyarországi működést – állították.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.