galéria megtekintése

Szabadon adóztathatnak az önkormányzatok

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.

NOL
Népszabadság

Az adószabályok a korábbi években igencsak megengedők voltak a nagy veszteségeket felhalmozó vállalkozások iránt. A veszteségeiket ugyanis a későbbi években, amikor beindult a bolt, elszámolhatták, vagyis a korábbi évek mínuszaival csökkenthették a nyereséges évek adóalapját.

Legutóbb 2012-ben szigorodott a szabályozás, amikor is a korábbi években elhatárolt veszteségnek csak a fele volt felhasználható, vagyis kétszer annyi idő alatt lehetett csak felhasználni. Jövőre ez még szigorúbb lesz, a veszteséget ugyanis csak öt évig lehet felhasználni az adóalap csökkentésére. A 2014 előtt keletkezett veszteségekre enyhébb szabály fog vonatkozni, ezeket az összegeket tíz évig is szembe lehet állítani a nyereséggel. A szabályozás átalakítására az indoklás szerint azért van szükség, mert túlságosan nagy veszteségtömeg halmozódott fel a vállalati szférában. Tény, hogy sokan visszaéltek a szabályozás lehetőségével.

Készül a céges bevallás. Kevesebb lesz a mínusz?
Készül a céges bevallás. Kevesebb lesz a mínusz?
Szabó Bernadett / Népszabadság-archív

Egész biznisz épült arra, hogy tetemes veszteséggel rendelkező cégeket adtak el jó pénzért, hiszen a veszteséget elhatárolva nagymértékben lehetett csökkenteni a társasági adót. Ezt annyiban akadályozta az elmúlt években a jogszabály, hogy felvásárlás, egyesülés esetén csak akkor lehetett az adót csökkenteni, ha a cégek tevékenysége ugyanaz volt – vagyis egy virágkötő nem tudta a vagyonkezelő által elhatárolt veszteséget érvényesíteni.

 

Fénykorában a szabályozás révén a cégek évi több mint 300 milliárd forint értékű veszteséget állítottak szembe a pozitív adóalappal, ez az első szigorítás után a felére esett – a teljes felhalmozott veszteségtömeg elérhette a 2000 milliárd forintot is. Jövőre elvileg a havi felhasznált veszteség összegének nem kell tovább csökkennie, de az bizonyos, hogy sokáig nem lehet majd ülni a veszteségen, hanem „ki kell tárazni”. Ez főleg azokban az esetekben lesz nehéz, amikor egy vállalat az induláskor jelentős költséget kell hogy beleöljön a boltba, majd a befektetés szép lassan hozza meg az eredményét, s így évekkel később tudja apránként visszaforgatni a veszteségét. Tipikusan ilyen egy komolyabb ingatlanberuházás. Ezeket a projekteket valószínűleg át kell majd gondolni.

Nem járnak jól azok a cégek sem, amelyek eddig az úgynevezett minimumadót fizették, mert a társasági adóalapjuk negatív volt, vagyis papíron veszteségesek voltak. Az adót a bevétel két százaléka után kell megfizetni, korrekciós tételek igénybevétele után. Évről évre nagyjából 130 ezer cég választotta ezt a lehetőséget. Jövőre is megmarad a bevétel két százaléka, ám ebből nem lehet majd levonni az eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatások értékét. Ez főleg a kereskedelmi szektor számára rossz hír, hiszen esetükben nemcsak az árrés, hanem a teljes bevétel két százaléka lesz az adóalap.

2015-től a településeknek lehetőségük lesz saját adót bevezetni, s ebben csak néhány dolog korlátozza majd a helyhatóságokat. Nem vethetnek ki olyan tárgyra, tevékenységre, jövedelemre adót, amelyre központi adó vagy a nevesített helyi adók már vonatkoznak. Például nem lehet vállalkozási tevékenységet, építményt vagy jövedelmet adóztatni, bármi mást azonban igen. Korábban tipikus példaként a nádasadót említette az önkormányzatokat felügyelő belügyi tárca.

Ezt például Balaton-parti önkormányzatok vethetnék ki a nádasok rendbetétele, ritkítása érdekében. Persze a lehetőségek tárháza végtelen. Olyan jogosítvány került az önkormányzatok kezébe, amelyről korábban azt tartották: visszaélésekre adhat alkalmat, illetve jogbizonytalanságot szül, valamint az adóztatásban jelentős területi különbségeket hozhat. Kérdés, most miért lett hirtelen elfogadott ez a fajta adóztatás. Az biztosan állítható, hogy nem ez lesz a legizmosabb helyi adó, amelyet az önkormányzatok kivetnek, vagyis a 400 milliárd forint körül alakuló iparűzési adóhoz biztosan nem lesz mérhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.