Alig van, aki védje a bevásárlóközpontokat

A legtöbb bevásárlóközpont már oly mértékben csökkentette a folyamatosan alkalmazott biztonságiak számát, hogy több vagyonőrt aligha lehet kirúgni az ágazatból – állítja a Vagyonvédelmi Munkavállalók Országos Független Szakszervezetének elnöke, Tarsoly Antal, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy immár a kormány is támogatandónak tartja az üzletek vasárnapi zárva tartását.

Ha vasárnap nem lesznek nyitva a nagy áruházak és bevásárlóközpontok, nyilván kevesebb vagyonőrnek lesz hét végi munkája. Hogy ez jár-e majd elbocsátásokkal, ma még nem lehet tudni. Már csak azért sem, mert az érdekképviselet illetékese szerint sok helyen már most is csak épp annyian dolgoznak, ahányan úgy-ahogy el tudják végezni a biztonsági szolgáltatókra háruló feladatokat.

A biztonsági szolgálaton és a takarításon spórolnak a plázák üzemeltetői
A biztonsági szolgálaton és a takarításon spórolnak a plázák üzemeltetői
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A hangsúly Tarsoly Antal szerint az „úgy-ahogy”-on van. Mert igencsak nehéz úgy biztonságot szolgáltatni, ha egy átlagos Tesco méretű helyen egy ember járőrözik a parkolóban, egy a pultok között, a harmadik pedig figyeli a biztonsági kamerák élő képét. A kisebb áruházakban pedig már járőröző vagyonőrök sincsenek.

A válság, a gazdasági visszaesés kezdete óta a marketing- és reklámköltségek után az őrzés-védelem és a takarítás költségeit kezdték el drasztikusan lefaragni a tulajdonosok. Egyébiránt a kereskedelemben amúgy eddig is hullámzó volt a vagyonőr-foglalkoztatás. Hétvégéken és ünnepek közeledtével a nagyobb forgalom miatt mindig több vagyonőrre van szükség, mint a hétköznapokon. Szezonális kilengések ezután is lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.