galéria megtekintése

Bírságba fojtják a kormányt kritizáló cégeket

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Százmilliókat fizettek ki a nemzetközi áruházláncok bírságokra, míg a hazai versenytársaiknál ennek töredéke volt a büntetési tétel. A hivatalok szerint ennek csak cégjogi okai vannak. A Miniszterelnökség azt nem hajlandó elárulni, hogy melyik céghez hányszor szálltak ki a fogyasztóvédők.

Nem jó üzlet a kormányt bírálni – tapasztalta meg az elmúlt években a saját bőrén több multinacionális kiskereskedelmi lánc vezetője. Az ágazat nagyjai számára már nem okoz meglepetést, hogy kormánykritikus megjegyzéseik után hirtelen egymásnak adják a kilincset a különféle hatóságok ellenőrei az áruházaikban.

Az állítást, hogy a politika bunkósbotnak használta a hatóságokat, nehéz igazolni: a kiszállásokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adótitok miatt nem nyilatkozhat, míg a fogyasztóvédők azt állítják, hogy ők csak a multik bírságairól tudnak biztos adatot közölni, a hazai láncokéról nem, mivel a bírságokat az üzemeltető cégekre rótták ki, amelyek nem feltétlenül szerepeltetik nevükben a CBA vagy Coop-megjelölést.

Rendezett sorok a CBA-nál. Náluk a legalacsonyabb az átlagbírság: 85 ezer forint alkalmanként
Rendezett sorok a CBA-nál. Náluk a legalacsonyabb az átlagbírság: 85 ezer forint alkalmanként
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Azt pedig az ellenőrnek nem kell feltüntetnie a jegyzőkönyvben, hogy az üzlet melyik beszerzési lánchoz tartozik. Az érintett hazai láncok pedig váltig állítják: náluk nem készült összesítés a bírságokról. Az ötezer tagot számláló Coopnál elmondták: partnereiknek nincs ilyen bejelentési kötelezettségük feléjük, a CBA-nál viszont csak annyit közöltek, hogy üzleti titokként kezelik a hozzájuk a tartozó cégek bírságait.

Így viszont meglehetősen féloldalas kép rajzolódik ki a Lázár János vezette Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó, megyei kormányhivatalokba besorolt fogyasztóvédelmi ellenőrök négyéves bírságolási adataiból. A területet koordináló – ám egyelőre önállóságát megőrző – Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által lapunknak elküldött 2010 és 2014 közötti összesítéséből kiderül, hogy a piacvezető Tescónál 744 alkalommal büntettek az ellenőrök, az eljárási bírságokkal együtt összesen 302 millió forint értékben.

Hasonló lendülettel suhogott a bírságkasza a többi hipermarket környékén is: több száz alkalommal kapott bírságot a Spar és az Auchan is, az előbbi 197, az utóbbi 113 millió forintot fizetett ki fölöslegesen. Ehhez képest a nevükben Coopot is feltüntető cégeknél 80 alkalommal bírságoltak az ellenőrök összesen 9,7 millió forint értékben. A CBA-cégeknél a Coophoz képest feleannyi, 41 esetben találtak hibát, és eljárási bírsággal együtt összesen 4,1 millió forint bírságot adtak.

A bírságok átlagos összege láthatóan az üzletmérethez igazodik – ezt egyébként a fogyasztóvédelmi törvény is előírja –, így a multinacionális hátterű hipermarket- és diszkontláncoknak átlagosan 350 és 400 ezer forintos bírságokat kellett fizetniük (a kivétel a Lidl volt, nála 250 ezer forint volt az átlag), míg a hazai láncoknál inkább csak a harmadát. Ami inkább különös, hogy a jellemzően kisebb és javarészt vidéki üzletekkel rendelkező Coop fizette a többet, itt átlagosan 120 ezer forintos volt a bírság, míg a fővárosban és vonzáskörzetében nagyobb üzletekkel is rendelkező CBA-nál csupán 85 ezer forintos volt az átlagos bírságmutató.

A Miniszterelnökség arról sem tudott adatokat adni, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrök pontosan hányszor jártak az egyes áruházak üzleteiben. Az adatszolgáltatás az NFH felé a „kiszállások tematikája, és nem az üzletek nagysága alapján történik” – ekképpen magyarázta sajtóirodájuk, miért nem tudnak ilyen, amúgy könnyedén összesíthető adatokat adni.

Fokozottan védik a beszállítókat

A Tesco és az Auchan katonásan fizetett a beszállítókkal szemben tisztességtelenül eljáró kereskedelmi láncok ellen fellépő Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalnak (Nébih) is. Az utóbbi honlapján elérhető 2012 és 2014 közötti összesítésből kiderül, hogy a Tescóval szemben összesen 13 esetben indult eljárás, és 44 millió forintnyi bírságot fizetett be, míg a napokban az erőfölényes magatartása miatt a Gazdasági Versenyhivataltól egymilliárd forintos rekordbírságot kapott Auchan korábban összesen 57 millió forintot pengetett ki a Nébihnek tisztességtelen forgalmazói magatartásért.

A többi multilánc többnyire megúszta egy-egy intővel a hatóságtól, és így jártak a CBA és a Coop cégei is. Hogy a beszállítókkal való keménykedés nem feltétlenül a multik specialitása, az jelzi, hogy a Nébih három CBA-s és két coopos vállalkozással szemben is eljárt, de a cégek kötelezettséget vállaltak a jogsértés megszüntetésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.