galéria megtekintése

Stoppolnák a Duna veszélyeztetését

Egy szerződéses kiskaput kihasználva töretlenül folytatódik a veszélyes hulladékok „komposztálása” a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) almásfüzitői telepére, miközben a vállalkozásnak nincs érvényes jogerős környezetvédelmi engedélye a tevékenységhez, az EU pedig a dunai vízbázis veszélyeztetése miatt kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen.

A cég korábbi engedélye évente 132 ezer tonna veszélyes és 280 ezer tonna nem veszélyes hulladék „komposztálással történő biológiai átalakítására” szólt, különböző szakértők és civil szervezetek ugyanakkor évek óta vitatják, hogy lehetséges szervetlen veszélyes hulladékot komposztálással ártalmatlanítani.

Ráadásul a tevékenység a Duna árterén, egy felhagyott vörös­iszap-tárolón zajlik (az engedélyezés indoka régebben éppen az volt, hogy a képződött komposzttal porzásmentesítik a lerakót). Az illetékes környezetvédelmi hatóság idén nyáron épp arra hivatkozva utasította el az egységes környezethasználati és környezetvédelmi engedély meghosszabbítását, hogy a komposztálás nem csökkenti a veszélyességet, valójában tehát csak a hulladék hígítása történik, ami viszont illegális.

Rekultiváció Almásfüzitőn 2011-ben. Munkában a TKV gépe
Rekultiváció Almásfüzitőn 2011-ben. Munkában a TKV gépe
Földi Imre / MTI

 

Csakhogy a 2010-ben kiadott eredeti engedély tartalmazott egy rendkívül szokatlan, más eljárásokban nagyon ritkán előforduló kiskaput: eszerint az engedélyező határozat mindaddig hatályban marad, amíg az ötévente esedékes felülvizsgálat jogerősen le nem zárul. A felülvizsgálat nyár óta tart: miután az elsőfokú hatóság elutasította az engedély meghosszabbítását, a másodfok ezt a döntést felülvizsgálta, így most előröl kell kezdeni az engedélyezési eljárást.

Ezt erősítette meg érdeklődésünkre az illetékes földművelésügyi tárca is, kifejtve: az Országos Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró hatóságot, a folyamatban lévő hatósági ügy további részleteiről azonban nem adnak információt.­ Arra a kérdésünkre, hogy tett-e lépéseket a kormány az uniós jogot sértő tevékenység felfüggesztése érdekében, sem a minisztérium, sem pedig a kormányhivatalok (az elsőfokú zöldhatóságok) tevékenységét felügyelő miniszterelnökség nem válaszolt.

Úgy tűnik azonban, hogy ilyen lépés nem történt: az almásfüzitői veszélyeshulladék-kezelés miatt a Greenpeace beadványa nyomán 2013 óta kötelezettségszegési eljárás zajlik Magyarország ellen, amit az Európai Bizottság nemrég az ún. indoklással ellátott vélemény kiküldésével a második szakaszba léptetett, mert nem tartja kielégítőnek a magyar hatóságok által eddig hozott intézkedéseket.

A kormánynak adott határidő szeptemberben lejárt, így az ügy bármikor az Európai Bíróság elé kerülhet, ahol már kötelezhetik az államot az engedély visszavonására, illetve az azonnali kárelhárítás megkezdésére. Közben a Greenpeace is felszólította az illetékes kormányhivatalt, hogy tiltsa meg a TKV Almásfüzitőn végzett hulladékkezelési tevékenységét, hogy megelőzhetőek legyenek a további károk.

Helyreigazítás

2015. december 28-án „Stoppolnák a Duna veszélyeztetését” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek nincs érvényes környezetvédelmi engedélye a tevékenységhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. érvényes környezetvédelmi engedély birtokában végzi tevékenységét, mivel az engedély a lejáratát követő felülvizsgálat jogerős lezárásáig továbbra is hatályban marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.