Statisztikailag drágult a rezsi

Egy-egy helyezéssel a vásárlóerőhöz viszonyított áram- és gázárlistán is visszaesett Budapest a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH), illetve más nemzetközi szervezetek közös, főleg uniós fővárosok energiaárain alapuló júniusi felmérésében. A tényleges árak sorrendjében mért kitűnő, illetve az átlagos családi jövedelemhez mért áram- és gázköltségeknél kimutatott viszonylag kedvezőtlen helyezésünk változatlan.

Az euróban vezetett számadatok szerint májushoz képest mindkét vizsgált termék, a gáz és az áram is drágult a budapestiek számára. Igaz, csupán 0,7, illetve 0,6 százalékkal. A 40 forintra kijövő kilowattóránkénti áramdíjunkkal a 22 uniós főváros és Belgrád rangsorában továbbra is a második legolcsóbbnak számítunk, a villanyért hozzánk képest fele annyit kérő szerb főváros után. A felmérés tavaly júliusi indulásakor e tekintetben még csak a hetedik legolcsóbbnak számítottunk.

A MEKH honlapján elérhető adatok szerint a vásárlóerőhöz mért áramdíjlistán a hetedik legdrágább után most a hatodik legdrágábbnak számítanak a magyar tarifák. Eszerint májusról júniusra a madridiak helyzete vált kicsit könnyebbé hozzánk képest. Továbbra is nyögvenyelősebb a villanyszámla-fizetés Berlinben, Lisszabonban, Prágában, Bukarestben és Varsóban.

Köbméterenként közel százforintos gázárunkkal a vizsgált 22 főváros között továbbra is a második legolcsóbbak vagyunk, a tizedével olcsóbb – igaz, az év eleje óta már háromszor árat emelő – Bukarest után. A vásárlóerőhöz mért gázársorrendben a tavaly júliusi, tizedik legolcsóbbnak számító helyezésünk folyamatosan javult, így áprilisra már a negyedik legolcsóbbak voltunk. Most viszont egyet rontva az ötödik legolcsóbbaknak számítunk.

Éppenséggel Bukarest előzött meg bennünket. Még könnyebb a fizetés Brüsszelben, Londonban és Luxemburgban. Az átlagos családi jövedelmen belül a villany- és gázszámla 5,6 százalékos arányával helyzetünk a mért húsz főváros között április–májushoz hasonlóan a hatodik legrosszabb. E tekintetben tavaly óta négy helyezést javítottunk. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.