Stagnálás Magyarországon

Zéró gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon a nemzetközi összehasonlító tanulmányokat végző osztrák WIIW kutatóintézet csütörtökön ismertetett elemzése szerint.

Az osztrák elemzők úgy vélekednek, a közép-kelet-európai országok túljutottak a gazdasági válságon, a tartós növekedés azonban egyelőre még várat magára, s jelentős marad a munkanélküliség is.

Az idei kilátások országról országra eltérőek: Lengyelország - amelynek gazdasága egyedüliként nőtt tavaly az egész Európai Unióban - az idén is a legjobban fog teljesíteni a térségben 2,5 százalékos növekedéssel.

Magyarországon kívül zéró növekedést prognosztizáltak az osztrák elemzők Romániának és Bulgáriának. Csehországban Szlovákiában és Szlovéniában 1-1 százalékos növekedés valószínű, míg a balti államokban még zsugorodni fog a GDP: Lettországban 4,5 százalékkal, Litvániában 3 százalékkal, Észtországban 1,5 százalékkal.

A térség valamennyi országának a gazdasága csak 2011-ben indul növekedésnek, majd 2012-ben további kis javulás várható, de messze nem akkora, mint a válság előtti időszakban.

A WIIW szerint a tíz új kelet-európai unió tagállamban jövőre átlagosan 2,8, 2012-ben 3,6 százalék lesz a gazdasági növekedés.

A munkanélküliség tovább fog növekedni, átlagosan 10,2 százalékra az idén a tavalyi 8,7 százalékról, majd árnyalatnyit javulni fog a helyzet: jövőre 9,5, azután 8,4 százalékos ráta várható az új uniós országokban.

A WIIW elemzőinek számításai szerint Magyarországon az idén 10,5, jövőre 10, 2012-ben 9,3 százalékos munkanélküliség várható, Szlovákia után a második legmagasabb a visegrádi négyek közül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.