galéria megtekintése

Soknullás játékok a gáton

Olyan terület megszerzéséhez segítette hozzá Garancsi István cégét az állami Eximbank, amelyre az államnak is szüksége lehet. Legalábbis ha komolyan vehető Budapest olimpiai pályázata, amely több létesítményt oda képzel el. De nem kell ahhoz olimpia, hogy Garancsi jól járjon.

Az államnak komoly tervei lehetnek még azzal az 56 hektáros, a ­Kopaszi-gátat is magában ­foglaló területtel, amely a napokban került a kormányfő barátjaként ismert Garancsi István vezette Market-csoport, illetve a Kóbor Miklóshoz, a Wallis egykori tranzak­ciós igazgatójához tartozó River Dunainvest érdekeltségébe. A társaságok célja, hogy a közpark megtartása mellett elindítsák a régóta tervezett fejlesztéseket, lakó- és irodaövezetet alakítsanak ki.

A 2024-es budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya alapján a médiaközpontot és a teniszcentrumot is ott, a reménybeli játékok csepeli fő helyszínével szemben építenék fel. A dokumentum több helyszín-variációval számol, de a Kopaszi-gát környéke mindegyikben szerepel. Olyannyira, hogy a tervek egy vasúti megálló kialakításáról is szólnak. A sajtóközpont önmagában 72 milliárd forintos beruházás lenne, a teniszcentrumot csaknem 18 milliárdból alakítanák ki. Az egyik verzió a közvetítőközpontot is oda tervezi.

 

A hatástanulmány nem szán jelentős szerepet magánbefektetőknek az olimpiai beruházásokban. Ez azt valószínűsíti, hogy ha Budapest elnyeri a rendezési jogot, az állam a közcél érdekében kisajátítja majd a területet. Ezzel pedig Garancsi aligha járna rosszul. A lapunkban korábban bemutatott hatástanulmány a telek északi részére tervezett teniszközpont esetében 7,7 milliárd forint előkészítési és kisajátítási költséggel kalkulál. Ugyanakkor felveti azt is, hogy mivel a terület egy része üzleti célra hasznosítható a játékok után, az állam időlegesen bérbe is veheti a telket.

A tanulmány alapján a Hauszmann Alajos utcától délre lévő terület – ahová a médiaközpontot tervezik – nagyjából egyenlő arányban magán- és önkormányzati tulajdon. A dokumentum ezeknél is kisajátítást javasol. Mindez azért figyelemre méltó, mert a Market az állami Eximbanktól kapott 16,5 milliárd forint hitelt a terület megvásárlásához. – Ha az állam tudja, hogy egy telket meg akar venni, illetve szükség esetén ki akar sajátítani, akkor miért ad pénzt valaki másnak arra, hogy a telket elhappolja előle? – tette fel a kérdést tegnap Pataki Márton, az Együtt fővárosi elnöke, aki szerint elképesztő dilettantizmusról vagy korrup­cióról van szó.

Az olimpiai tanulmány részletesen foglalkozik a kisajátítás lehetőségével, annak ellenére, hogy kisajátításokra „csak a központi helyszín közelsége miatt kiemelten fontos Lágymányoson lehet szükség".

Orbán Viktor és 'kötélbarátja', Garancsi István
Orbán Viktor és 'kötélbarátja', Garancsi István
Nemzeti Sport/archív

A sportlétesítmény építése egyébként most is olyan közérdekű célnak minősül, amely jogszerűvé teszi a kisajátítást. Ám a hatástanulmány arra is rávilágít, hogy a kiszolgáló infrastruktúra (utak, aluljárók, parkolók) építésénél a hatályos törvény szerint nem áll fenn a közérdekű cél. Ezért is szükséges lenne a törvény módosítása – olvasható a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég tanulmányában.

Budapest persze még nem nyerte el az olimpiarendezés jogát; döntés csak jövő ősszel várható. A Garancsiék által megszerzett telek ettől függetlenül is értékes, ráadásul a tranzakció időzítése is beszédes a lakásépítés áfájának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény miatt. A kormány tízmillió forint támogatást és ugyanennyi kedvezményesen kamatozó hitelt ad azoknak a fiatal házaspároknak, amelyek vállalják, hogy három gyermeket nevelnek fel. Ekkora kedvezmény csak új építésű ingatlanokra kapható, tehát az várható, hogy új beruházások indulnak el.

Garancsi cégének érdeke is a beruházások mielőbbi megkezdése. A kisajátítási ár megállapításakor értéknövelő tényező, ha beruházások indultak el az ingatlanon, hiszen ezek értékét, másrészt az esetlegesen elmaradó hasznot is kompenzálhatja az állam. Ám érdemes leszögezni, hogy a Kopaszi-gátnál egy lakópark a jelenlegi családtámogatási rendszer és hitelkamatok mellett akkor is jó üzlet, ha a területekre nem tart igényt az állam, ha nem rendezünk olimpiát. A pályázatot egyébként február 15-ig kell leadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, addig komoly változás már nem várható a tervekben.

Mindenesetre ahhoz, hogy Garancsit az ötkarikás beruházások közelében lássuk feltűnni, nem kell szárnyaló fantázia. A miniszterelnök barátjának cége építi a Dagály uszodát, amely a 2017-es vizes világbajnokság helyszíne lesz, egyszersmind otthont adna az olim­piai úszóversenyeknek. A Market volt az FTC-stadion kivitelezője is. Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse korábban az építőipari cég vezérigazgató-helyettese volt – igaz, még Garancsi érke­zése előtt, akkor, amikor a cég a Wallis-csoport része volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető