galéria megtekintése

Sokba került, mégsem használjuk

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Miközben tavaly a fűtési szezonra kétharmadig töltötte gáztárolóit a magyar állam, idén félig sem használja ki a több százmilliárd forintért vásárolt kapacitásokat. Úgy tudjuk, a tavaly Magyarországon bértároltató Gazprom most nem veszi igénybe ezt a lehetőséget.

A kormány tavalytól eltérően nem kívánja a téli gázbetárolást sem gyorsítani, sem megcélozni a 2014-es mértéket – tudtuk meg. Adataink szerint a hazai föld alatti gáztárolókban jelenleg mintegy 2,7 milliárd köbméter gáz van, amely 700 millió köbméterrel, ötödével kevesebb az egy évvel korábbinál. A töltöttség tavaly november végén 4,26 milliárd köbméteren tetőzött.

Az algyői telepet a Moltól vette a kormány
Az algyői telepet a Moltól vette a kormány
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Egyes, főként az európai gáztárolók adatait naprakészen követő Gas Infrastructure Europe-ot böngésző szakértők már ezt is kevesellték, jelezvén, hogy míg akkor az európai tárolórendszerek nagy része már közel állt a száz százalékhoz, nálunk a mutató 67 százalékon megállt. A hazai tárolórendszer kétharmadát birtokló állami MVM Magyar Villamos Művek akkori érvelése szerint ugyanakkor Magyarországon a lakosság arányához képest jóval több a tároló, mint másutt. Vagyis nálunk kisebb töltöttség is elegendő. Ez áldás és átok is egyszerre:

 
miközben a magyar állam 2013–2014-ben az E.ON-tól, illetve a Moltól összesen több mint 300 milliárd forintért megvásárolta az összes hazai föld alatti gáztárolót, most az alacsony gázigények miatt voltaképp nem tudni, mit is kezdjenek ezekkel a kapacitásokkal.

A kiürült gázmezőkből kialakított hatalmas tárolótelepek karbantartása jelentős költségekkel jár, miközben kihasználatlanságuk miatt nem hoznak elegendő bevételt.

Tavaly más volt a helyzet. Nyár elején Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter gyorsított, kiegészítő gázszállításokról kötött különmegállapodást az orosz Gazprommal. Ennek keretében ismereteink szerint mintegy 800 millió köbméter extra gáz érkezett Magyarországra. A számlát az MVM százmilliárd forint állami forrásból állta. Ezen túlmenően a Gazprom mintegy 700 millió köbméter gázt bértároltatott az MVM-nél. Utóbbi mennyiséget a jelek szerint szintén Magyarországon használták fel. Idén nyáron se Seszták, se más nem kilincselt a Gazpromnál pluszgázadagokért, és úgy tudjuk, az oroszok idén bértárolást sem terveznek nálunk.

Kormányközeli forrásunk érvelése szerint a tavalyi 4,3 milliárd köbméterhez képest idén nem töltenek 2,5-3 milliárdnál több gázt a hazai tárolókba.

A gázszállítási csatározásokba is torkolló orosz–ukrán fegyveres konfliktus most nyugvópontra látszik helyezkedni, Oroszország és Ukrajna rendszeresen köt gázszállítási megállapodásokat. A hazai téli lakossági fogyasztás mintegy négymilliárd köbméter, amely hárommilliárdnyi tartalékkal, valamint zavartalan, akár nyugati irányú, behozatal mellett szintén biztosítja a téli tüzelőre valót – szól az érvelés.

A Gas Infrastructure Europe adatai mindazonáltal most is kijózanítóak. A 18 adatot szolgáltató állam – 17 EU-tag és Ukrajna – közül Magyarország ismét a töltöttségi mutató szerinti lista végén kullog 42 százalékkal. Azt a hazai érvelést, miszerint idén kevéssé kell ellátási gondokra számítani, némiképp árnyalja az a tény is, hogy egyes tagállamok a tavalyihoz hasonlóan gyorsítva töltik tárolóikat: például Hollandia, Lengyelország, Csehország és Olaszország immáron 90 százalék körül jár. Seszták Miklós Oláh Lajos kérdésére adott válaszán úgyszintén a töretlen derűlátás tükröződik.

A DK képviselője a tavalyi töltöttséghez mért jelentős elmaradás kapcsán azt tudakolta, miért vett az Orbán-kabinet ennyi gáztárolót, ha azóta is kihasználatlanul konganak. Seszták elismeri, hogy az idei betárolás elmarad a tavalyitól. Ezt azzal indokolja, hogy

már az eddig betárolt mennyiség is képes lenne fedezni az előző tél teljes lakossági fogyasztását.

A csökkenő gázigények kapcsán arra hivatkozik, hogy a készleteket a gázkereskedők a várható kereslet függvényében kötik le. (Igaz, a lakossági ellátóknak a várható forgalom 60 százalékát eleve tárolóba kell helyezniük.) A tárcavezető emlékeztet az időközben üzembe állt magyar–szlovák vezetékre is, ami szintén lehetőséget nyújt más irányú gázbeszerzésre. (Igaz, ezen a csövön eddig lényegében nem jött gáz.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.