Sokadszorra módosul a rezsiszámlakép

Immár állandósulni látszik a Fidesz rezsiszámlaformátum-megújító harca. Hiába hoznak szinte havonta új szabályokat a közműszámlák kinézetéről, mindig akad, ami miatt újabb módosításokra utasítják a cégeket. Ezúttal a még hatályba sem lépett szabályokon változtatnak.

Alighanem negyedszerre is változhatnak idén az energiaszámla kinézetére vonatkozó szabályok: a fogyasztóvédelmi bizottság módosítani javasolja Németh Szilárd fideszes rezsibiztos nemrég elfogadott, még hatályba sem lépett "új, egységes közműszámlaképről" szóló törvényét. Ezek közé tartozik például, hogy a címzést "Times New Roman" betűtípus helyett "Arial" betűtípussal kell írni, mert a Magyar Posta állítólag más betűtípust nem tud feldolgozni.

Nem csak az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogyan mutat
A számla egyeztetése a gázóra állásával – áprilistól 138 forintra nőhet az ár köbméterenként

A mostani módosítás néhány új sort vezet be az áram-, gáz-, távhő-, víz- és e két utóbbi szolgáltatást összevontan számlázó szolgáltatók rész- és elszámolószámláiban. (A számtalanszor módosított, betű szerinti előírás alapján nyelvtanilag helytelenül "elszámoló számlát" kell kiállítani. Jelen állás szerint a társasházi-lakásszövetkezeti képviselők által kifüggesztendő rezsitájékoztató címe is kötelezően "Hírdetmény" kell legyen, a magyar nyelv szabályainak megfelelő "Hirdetmény" helyett.)

A számlákon a kormány rezsicsökkentését hirdető téglalap sokadszorra pontosított színkódja kapcsán értesülésünk szerint nyomdai szakemberek úgy vélekednek, annak legyártása megdrágítja az előállítást. Mivel e szín alkalmazása ilyen papíron és mennyiségben szokatlan, nem is garantált a tökéletes minőség. Vagyis, mivel az előírások nem viselik magukon előzetes szakmai egyeztetések nyomait, a kormányzati rezsicsökkentést hirdető sorok végül elmosódottan jelenhetnek meg.

Az újabb módosításokkal csak az a gond, hogy a már elfogadott törvény szerint a cégeknek január 1-i hatállyal kell új számlaképet alkotniuk, meglehetős komoly büntetés terhe mellett. Az egységes számlaképtörvény elfogadásakor a szolgáltatók többsége úgy vélekedett, a rendelkezésükre álló hét hét elegendő lehet az új nyomtatványok legyártására. Ám most újabb sorokkal egészülhetnek ki az új számlák, ami szintén megnehezítheti a szolgáltatók dolgát.

Az első új, februári számlaképrendelet 14 napot adott az áram- és gázszolgáltatóknak az átállásra. Az érintettek jelezték, hogy ez számukra nem elegendő, és végül is egyes szolgáltatóknál még fél évvel a szabály hatályba lépése után is tartott a folyamat.

Eközben Németh Szilárd szigorította a számlaképelőírások be nem tartásával járó büntetéseket, illetve a többi közműszolgáltatóra is - néhány szóval körülírt - számlaformátumszabályokat alkotott. Eme, szintén többször módosított előírásokat egyes kisebb távhőcégek félreértették, ám mivel akkor már érvényben voltak a jóval szigorúbb büntetést elrendelő szabályok, 11 - zömmel önkormányzati - távhőcég anyagi helyzete jelentősen meggyengült. A képviselő októberben ismét átírta a közműszámlákra vonatkozó szabályokat, majd nemrég január 1-i hatállyal az összes közműcégre egységes, új számlaképeket szabott, immár színes-rajzos formátumban. Ezeket módosítják most újra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.