Sok a feleslegesen drága nyugdíjbiztosítás

A júliusban megjelent jegybanki ajánlás dacára, amely rendet kívánt vágni a nyugdíjbiztosítások piacán, az elérhető spéci nyugdíjbiztosítások még mindig nagyon drágák.

A Bankmonitor.hu elemzése szerint 0,1 százalékponttal, vagyis mindössze öt százalékkal mentek lejjebb a teljes költségmutatók (tkm). Ami azt jelenti, hogy ilyen biztosítást kötni nem igazán éri meg, hiszen a költség elviszi a hozam javát. A tkm megmutatja, hogy legalább mekkora hozamot kell elérni a befektetésnek ahhoz, hogy a biztosításba rakott pénz tényleg fialni kezdjen - hiszen első körben a költséget kell kitermelni, utána jöhet a hozam. Hatszázalékos tkm mellett hiába ér el a befektetés tíz százalék hozamot, a tényleges plusz csak négy százalék lesz.

És hát tízszázalékos hozamot finoman szólva nem könnyű kétszázalékos alapkamat és nulla infláció mellett elérni. A feladat persze nem lehetetlen. A hatszázalékos szinttel nem csak ez a baj Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője szerint. Az rendben van, hogy a kockázatos és bonyolult termékek drágábbak, de egy befektetési alapon keresztül elérhető kockázatos termék költsége csak két százalék, ráadásul itt csökkenő trend látszik, vagyis egyre kevesebbet kell ezekért fizetni.

Az adókedvezménnyel támogatott nyugdíj-előtakarékosságot elősegítő termékek közül a legalacsonyabb költsége az önkéntes nyugdíjpénztáraknak van, ez 1,87 százalék. Az is igaz, hogy itt nem lehet gigantikus hozamokat produkálni, a tízszázalékos hozam már iszonyatosan jónak számít. A nyugdíj-előtakarékossági számla költségplafonja két százalék, ám csak akkor, ha nincs mozgás a számlán. Mivel a nyesz lényege mégis az, hogy a rajta lévő pénzt forgatja a számlatulajdonos, ennek költségét is illik beleszámolni, ez szakértői számítások szerint 3,3 százalék körül reális - ha kevés a mozgás, akkor kevesebb, ha állandóan ezzel szórakozik az ügyfél, akkor meg több.

Mindezekkel együtt a nyugdíjbiztosítás hatszázalékos tkm-je mindenképpen magas. Az is igaz ugyanakkor, hogy a piacon elérhető akár két százalék alatti tkm-ű biztosítás is, vagyis a hatszázalékos szint inkább a legrosszabb szcenáriónak tekinthető. A tízéves futamidejű biztosítások tkm-jének alja például átlagosan 3,73 százalék a Bankmonitor számításai szerint. Az más kérdés, hogy ez még mindig nem kifejezetten alacsony. A futamidő emelkedésével - 15 és 20 éves érhető el jellemzően - a költség is csökken. Az MNB számításai szerint a húszéves biztosítás minimumszintje átlagosan kicsivel van két százalék felett.

Vagyis ha valaki szeretne ilyen biztosítást kötni, akkor mindenképpen nézze meg, milyen termékek vannak a piacon, nem érdemes a biztosítási ügynököknek feltétlenül hinni. A piacon elérhető ugyanis tízéves, folyamatos nyugdíjbiztosítás két százalék alatti és 6,5 százalék feletti tkm-mel is. És nem, nem tud többet a drágább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.