Bevándorlók, akik kedvesek a Fidesznek

Magyarországnak nem érdeke a magyar hagyományoktól idegen tradíciókat hozó gazdasági menekültek befogadása – szögezte le a hétfői tévényilatkozatában Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője azt már nem tette hozzá, hogy ha fizetőképes külföldiekről van szó, akkor mindjárt más a helyzet. A letelepedési államkötvények tavalyi forgalma mindenesetre erről árulkodik. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal friss statisztikái szerint az elmúlt évben 1836 külföldi állampolgár részéről érkezett tartózkodási engedély kérelem „nemzetgazdasági érdekre” hivatkozva.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti ügyfélszolgálata. A kötvényvásárlók kilétét bizalmasan kezelik
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti ügyfélszolgálata. A kötvényvásárlók kilétét bizalmasan kezelik
Jászai Csaba / MTI

Ebből 1570 eljárás zárult már le. Az igényeket a hivatal szerint döntő többségben kínai állampolgárok nyújtják be. Tavalyelőtt mindössze 430 körüli letelepedési kötvényt értékesítettek, igaz, akkor csak alig pár hónap volt erre, hiszen a program érdemben 2013 második felében indult be. Amennyiben a havi átlagos forgalmat vetjük össze, akkor az értékesítés 2014-ben több mint 50 százalékkal ugrott meg. E szerint a termék beváltotta a kormány elképzeléseit. Mindennek az a következménye, hogy csak tavaly közel 460 millió euró bevétele származott az államnak, vagyis az induláskor Rogán Antal által remélt, 2-3 éven belüli egymilliárd eurónyi bevétel csaknem fele össze is jött 2014-ben.

A külföldi kérelmezőnek korábban 250 ezer, januártól a nagy sikerre való tekintettel már 300 ezer euró értékben kell minimum ötéves lejáratú Letelepedési Magyar Államkötvényt vásárolnia ahhoz, hogy a normál ügymenetnél gyorsabban szerezzen letelepedési engedélyt, amellyel szinte korlátozás nélkül mozoghat az unión belül. Több uniós tagállamban is van hasonló lehetőség, igaz, jellemzően több pénzt kérnek érte.

Az értékpapírok eladásából származó bevétel kulcsfontosságú a 2015-ös költségvetés finanszírozásában. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az idei évre ugyanis nem tervez nemzetközi roadshow-val összekötött devizakötvény-aukciót, viszont 160 milliárd forintnyi euróra szüksége lesz. Ezt pedig a Letelepedés, illetve a Prémium Euró Magyar Államkötvények folyamatos értékesítéséből vonná be az ÁKK. S ha 1600 külföldi „gazdaság menekültet” befogadunk, máris teljesül is a terv. Ez pedig az eddigiek fényében korántsem lehetetlen vállalkozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.