galéria megtekintése

Simicska fontos csatát vesztett

3 komment

Munkatársainktól

Simicska Lajos legnagyobb cége, az út-, infrastruktúra- és hídépítéssel foglalkozó Közgép három évig nem indulhat a közbeszerzéseken.

A Fidesz egykori pénzembere komoly meccset bukott el azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék most jogerősen is kimondta: nem lehet felfüggeszteni a Közbeszerzési Hatóság azon döntésének végrehajtását, amellyel kizárták a Közgépet az állami tenderekből. Az ítéletről a Közbeszerzési Hatóság tájékoztatott tegnap délután. A kizárás jogszerűségét azonban ez a per nem érintette, a bíróság most technikai határozatot hozott. A jogi helyzet persze nem egyszerű: a hatóság ugyanis arra hivatkozva zárta ki az Orbán Viktor kormányfővel konfliktusba kerülő, valaha az állami tenderek legnagyobb nyertesének számító Simicska cégét, hogy azt a Győr-Gönyű-kikötőfejlesztés pályáztatása során hamis adatszolgáltatáson érte.

A kormány egykor kedvenc cégének telephelye négy éve. Sötétednek a felhők
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A cég helytelenül adta meg két, a kikötőépítéshez szükséges uszály fedélzetének pontos méretét, de arra hivatkozott, hogy az azt biztosító alvállalkozó hibájából. A tőle kapott dokumentáció alapján szerepeltették ugyanis az 500 négyzetméteres fedélzetméretet. Utóbb a kikötőberuházás gazdái a rajzok alapján úgy vélték, a hajórámpák levonása után a zárt fedélzet mérete 25-30 négyzetméterrel kisebb. Noha a megkövetelt minimális fedélzeti méret része volt a tenderkiírásnak, az eltérésnek műszaki szempontból nem sok jelentősége van. Mégis erre hivatkozva zárták ki a Közgépet.

 

A Közgép megtámadta a döntőbizottság kizáró határozatát, és kérte a végrehajtás felfüggesztését. Ezt a hivatal elutasította, így került bíróságra az ügy, ahol jogerősen most azt állapították meg, hogy egy elutasított kérelem esetében a végrehajtás felfüggesztését kérni nem lehet. Ezzel még nem pecsételődött meg véglegesen a Közgép sorsa, elvégre a hamis adatszolgáltatással kapcsolatban folyamatban van egy másik per. Amíg azonban az ügyben nem születik jogerős ítélet, a Közgép Zrt. marad a kizárt ajánlattevők listáján.

Építőipari átrendeződés

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Építő- és Épületkarbantartó Zrt. és a West Hungária Bau Építőipari Kft. közös, közvetlen irányításszerzését a Magyar Építő Zrt. felett. A hivatal ugyanígy járt el a Szíjj László és Varga Károly közös, közvetlen irányításszerezése eseté­ben a Tief Terra Építőipari és Szolgáltató Kft. esetében. Így megszűnik a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. egyedüli irányítása a Magyar Építő Zrt. felett. A Paár-csoportba tartozó West Hungária Bau Építőipari Kft., a Szeivolt-csoportba tartozó Építő- és Épületkarbantartó Zrt. és a Magyar Építő Zrt. közös piaci tevékenysége a magasépítés, együttes piaci részesedésük nem éri el a húsz százalékot. A mélyépítéssel és építőanyagokkal foglalkozó Szíjj–Varga-csoport és a Tief Terra-csoport együttes hazai piaci részesedése szintén nem éri el a húsz százalékot, így a GVH határozata értelmében ez az összefonódás sem jár káros versenyhatással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.